DomovNaši krajiVIDEO: »Najhujše, da sami sebi še enkrat preprečimo razvoj!«

VIDEO: »Najhujše, da sami sebi še enkrat preprečimo razvoj!«

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Sinoči v avli Pokrajinskega muzeja v Kopru na srečanju župana Borisa Popoviča s stanovalci Muzejskega trga in okoliških ulic in trgov ni bilo zaznati bojkota, h kateremu so bojda pozvali predstavniki stanovalcev vijoličnega bloka na Muzejskem trgu. Celo nasprotno, prisotni so z zanimanjem prisluhnili županovim besedam in načrtom ter razlagam projektantov o gradnji podzemne parkirne hiše s 468 parkirnimi mesti.

»Prosim, da se ne spuščamo na politični parket, kajti garažna hiša se bo delala po volitvah in tudi končala se bo daleč po njih,« je rekel koprski župan in dodal: »Sam ne bom vztrajal, a najhujše, kar se lahko zgodi, je, da sami sebi še enkrat preprečimo razvoj.«

Boris Popovič: »Tu sem zaradi vas in to se dela za vas. Drugače bi samo uredili parcelo in ciao.«

Boris Popovič je prepričan, da bo po zgraditvi garažne hiše na Muzejskem trgu, po obnovi Tomosovega bloka na Nazorjevem trgu ter palače Totto ex Gavardo v Kidričevi ulici postal ta predel Kopra »najbolj elitna cona«, nepremičnine bodo pridobile na vrednosti, dostop za invalide je določen že z regulativo, s subvencioniranjem enega parkirnega mesta na stanovanje pa ne bo nihče nič izgubil.  Ne nazadnje v prihodnosti v središčih mest, ko to narekuje EU, ne bo več mogoče parkirati.

»Tu sem zaradi vas in to se dela za vas. Drugače bi samo uredili parcelo in ciao,« je rekel župan. Ob tem je predsedniku nadzornega sveta stanovalcev na Muzejskem trgu 4 Dušanu Ropotarju rekel, da doslej še nihče ni prišel do njega, nihče od stanovalcev pa se ni niti zanimal, kako zadeve stojijo. Prav tako se ni strinjal z njegovimi trditvami, da bi zadostovala parkirna hiša s 150 parkirnimi boksi, zlasti, ker je v tem delu mesta izdanih 300 dovolilnic za parkiranje. Prisotne v dvorani pa je začudila Ropotarjeva izjava, da so stanovalci podpirali prejšnji projekt, ki je med drugim predvideval 50 parkirnih boksov več. Župan Boris Popovič se je zavzel za dialog in za sodelovanje s stanovalci.

»Trenutno stanje je najslabša verzija vseh verzij, ki so bile na tem območju,« pa je prepričana Doris Božič, ki že vse življenje živi na Muzejskem trgu. »Garažna hiša je nujno potrebna, vzpostavite dialog, sedite s stanovalci, kajti to je zadnji čas, da se nekaj naredi in srčno si želim, da začnete čim prej z gradnjo,« je rekla.

»Pa pridite s parkirno hišo na Giardinet’,« je v razpravi pozval Luka Juri in opozoril na to, da garažna hiša na Muzejskem trgu zadeva širši prostor, na njeno gradnjo pa komaj čakajo tudi številni trgovci, zlasti v Čevljarski ulici, ki se zavedajo, da je promet v trgovinah pogojen z dostopnostjo.

Koprski župan Boris Popovič se je s predstavniki Muzejskega trga dogovoril za skorajšnje konstruktivno srečanje.