VIDEO: Izjemen nastop župana Borisa Popoviča v Državnem svetu RS: “Drugi tir lahko naredimo sami za 500 milijonov”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Državni svetniki so na izredni seji s 23 glasovi za in dvema proti izglasovali odložilni veto na zakon o drugem tiru, ki ga je minuli četrtek potrdil DZ. Koprski župan Boris Popovič je izpostavil, da smo suverena država, ki je povezavo sposobna zgraditi sama.

“Ne poznam države, ki bi za 27 kilometrov nekega infrastrukturnega projekta za pomoč prosila sosednjo državo. Drugi tir se dela zaradi Luke Koper. Ta zakon je popolnoma nepotreben. Ta življenjska povezava  je bila nujno potrebna že vsaj 20 let nazaj. Zgradimo jo lahko sami. Mislim, da smo dovolj sposobni in konec koncev smo suverena država. Ne poznam suverene države, ki bi za 27 km tira ali ceste prosila sosednje države za pomoč. Tega jaz ne poznam,” je poudaril koprski župan. “Da še vedno govorimo o enem tiru je zelo žalostno. Že 15 let sem župan in že ves čas govorim, da če že naredimo železnico, naredimo dva tira.”

Foto: ekoper.si

Potniški promet in pospeševanje turizma

Med drugim je poudaril tudi močan pomen turizma in z njim povezanega potniškega prometa, ki ga trenutni načrti ne predvidevajo.

Zelo pomemben je tudi potniški promet, o katerem nihče ni spregovoril niti besede. Prav turizem pa je zelo pomembna gospodarska panoga v naši državi in tudi v ostalih državah po svetu. Turizem je edina panoga, pri kateri DDV v celoti ostane v državnem proračunu. Glede na to da je naša Obala prva turistična destinacija v državi, moramo razmišljati tudi o tej infrastrukturi – potniški povezavi,” je v DS povedal župan Boris Popovič.

Župan izrazil jasno podporo Luki Koper in spregovoril o nesmislu trenutne cene drugega tira

Župan Boris Popovič je izpostavil tudi popolnoma nesmiselno ceno, ki bi jo morala naša država plačati za izgradnjo drugega tira in izpostavil, da imamo v Sloveniji podjetje, ki bi lahko drugi tir zgradilo za 500 milijonov evrov. Še več, proga bi bila dvotirna in ne samo enotirna, kot to predvidevajo trenutni dogovori.

Župan Boris Popovič: “Ta življenjska povezava je bila nujno potrebna že vsaj 20 let nazaj.” Foto: ekoper.si

»Nedopustno je, da se pogovarjamo o tem, da 27 kilometrov železnice stane 1,4 milijarde evrov oziroma po novem slabo milijardo brez DDV-ja, kot so to ugotovili strokovnjaki iz tujine. Že za slabih 420 milijonov evrov bi enotirni drugi tir lahko zgradilo podjetje, ki že deluje pri nas in ima vse potrebne reference za izgradnjo tunelov. Če dodamo še vso elektroinštalacijo, vse skupaj znese le še dodatnih 9 milijonov evrov. Še več, če bi gradili dvotirno progo, bi nas ta stala kvečjemu 20 procentov več, pa še to na račun tunelov, kar pomeni, da bi dvotirna proga stala 500 milijonov evrov,« je poudaril župan Mestne občine Koper, ki je med drugim izrazil tudi jasno podporo Luki Koper.

»Kdor bo prišel sem vlagat, ne bo vlagal zaradi tistih 27 km drugega tira, zanimala jih bo Luka Koper. Nihče me ne bo prepričal, da je dogovor samo o 27 km drugega tira. Pogovarjamo se o Luki Koper. Ali mislite, da bi nas Madžari poklicali zaradi tega, ker bi nam hoteli pomagati zgraditi 27 km drugega tira in da bi nam potem dali še neke ugodnosti?  Neumnost je, da nas nekdo vleče za nos, da potrebujemo za pridobitev evropskih sredstev sodelovanje druge države,« je še dodal koprski župan.

Podobno kot župan Mestne občine Koper se o tem, zakaj rinemo v tak nesmisel, sprašuje tudi Jože Slivšek, ki je besede Borisa Popoviča samo še podkrepil in potrdil. Spomnil je celo na primer nuklearke v Krškem, kjer podobno partnerstvo, kot ga želi država navezati v tem primeru z Madžari, zavira delo in razvoj.

“Sprašujem se, zakaj znova rinemo v nesrečo. Rad bi vas spomnil, da imamo zelo mukotrpen zakon s Hrvati na področju nuklearke. Z njimi imamo navezo že dobrih 40 let in poslovati z njimi je zelo težko. Vse tisto, kar njim odgovarja, je ok, ko se začnemo pogovarjati o odpadkih in o odlagališču, jih nič več ne zanima. Kaj nam pravzaprav Madžari prinesejo? Njihove firme bodo vozile po tisti progi oz. v tisto luko, kjer bo zanje najbolj ugodno. Tudi brez njih bomo morali bit najbolj ugodni, če bomo hoteli prodati storitve. S tem da Luko močno obremenjujemo že zdaj in jo bomo tako še dodatno potegnili nazaj, kar se njenega razvoja tiče. Teh 200 milijonov v Sloveniji lahko dobimo 1, 2, 3. Povejte mi, kako nam bodo dali Madžari denar brez vsake garancije, kar tako nam bodo dali posojila po obrestni meri 4,5  procenta. Kje ste pa še to videli? To je norčevanje iz naših davkoplačevalcev. Absolutno sem tudi za to, da se zgradita dva tira. Samoumevno je, da ne bomo delali samo enega tira,” se je z županom Borisom Popovičem strinjal Jože Slivšek.

Sprašujemo se, kje so v tem primeru odgovorni iz Luke Koper, ki bi morali prvi spregovoriti in ščititi interese Luke in njenih delavcev. Gotovo je le to, da po izčrpnem govoru župana Mestne občine Koper v državnem svetu nihče ni imel česa dodati. Zgovorno je tudi dejstvo, da so nato državni svetniki na izredni seji s kar 23 glasovi za in le dvema proti izglasovali odložilni veto na zakon o drugem tiru, ki ga je minuli četrtek potrdil DZ. *