Viljem Šantavec: “Vesel sem, da grad Glem ostaja v rokah koprske občine”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na eni od najlepših točk v Mestni občini Koper kraljuje nekdanji obrambni stolp, ki ga je pred leti kupil in obnovil arhitekt Viljem Šantavec in ga preuredil v čudovito oazo dobrega počutja, kjer vsakdo začuti vez med mestom in njegovim zaledjem.

Razpadajoč beneški stolp, ki je zaradi svoje vrednosti razglašen za urbanistični spomenik, je arhitekt Viljem Šantavec obnovil in ga spremenil v kakovostno in privlačno bivališče, ki je namenjeno tudi poslovni dejavnosti.

Nakup obogatil koprsko občino

Prenovljen stolp v Glemu je na dražbi nedavno kupila Mestna občina Koper. Za nakup se je odločila zaradi zelo ugodne izklicne cene, ki je znašala 400.000 evrov. Po oceni sodnega izvedenca je bila namreč vrednost nepremičnine kar 786.000 evrov, končna cena objekta v velikosti dobrih 400 kvadratnih metrov pa je znašala 551.000 evrov. Po mnenju Mestne občine Koper je bila to dobra priložnost za nakup objekta, s katerim bo koprsko zaledje bogatejše za turistični in prireditveni prostor.

Prenovljeni stolp je vzorčni primer, kako zgodbe preteklosti uspešno implementirati v sedanjost in jim dati vsebino, kar je prepoznala tudi Mestna občina Koper. Foto: archicons.si

Na vprašanje, zakaj je glemski stolp, ki ga je sprva prodajal za 2,8 milijona evrov, pristal na dražbi, je Šantavec odgovoril: »Stanovanjski kompleks oz.  poslovno-rezidenčni objekt je dolgo služil svojemu namenu, vendar pa je kriza v gradbeništvu in arhitekturi v letu 2008 prizadela tudi nas in zato sva se z ženo odločila za prodajo.”

Da se je koprska občina odločila za nakup objekta, veseli tudi arhitekta in zdaj že nekdanjega lastnika Viljema Šantavca.

»Vesel sem da grad Glem ostaja v rokah koprske občine. Toliko truda sem vložil v ta objekt in verjamem, da ga bo občina izkoristila najbolje ter mu dodala pravi navdih. Ponosen sem, da sem prvi, ki je po 600 letih vnesel življenje v zgodovinski opazovalno-obrabni stolp,« je povedal Šantavec.

Ohranjanje identitete istrske gradnje

Prenovljeni stolp je vzorčni primer, kako zgodbe preteklosti uspešno implementirati v sedanjost in jim dati vsebino, kar je prepoznala tudi Mestna občina Koper.

“Toliko truda sem vložil v ta objekt in verjamem, da ga bo občina izkoristila najbolje ter mu dodala pravi navdih,” pravi Viljem Šantavec.

Obnovljen glemski stolp ohranja identiteto istrske gradnje in s tem plemeniti vasico Glem ter dopolnjuje sliko idealne istrske pokrajine.

Ruševini so s prenovo vrnili izvirno zunanjo podobo, a je bila pot do današnjega stanja vse prej kot lahka. »Za velik zalogaj se je izkazala sanacija do 160 cm debelih zidov, ki so jih morali na novo sestaviti v trdno in varno konstrukcijo. Manjkajoče dele, ki so bili izgubljeni ali uničeni, so nadomestili z novimi materiali,« je še povedal Viljem Šantavec.

Zgledna rekonstrukcija po obstoječih ruševinah in ohranjenih pisnih virih, starih risbah in zapisih osupne vsakega obiskovalca. S terase pred stavbo pa se odpira prečudovit pogled na morje in Alpe.

Glavni vhod krasi sprejemni vrt. Foto: archicons.si

Stolp ima štiri etaže, poleg njega so zgradili še dodaten objekt, v katerem so servisni prostori, pisarna in stanovanje.

Z zgornje etaže se odpira čudovit pogled na morje. Foto: archicons.si

V najvišji etaži se nahaja bivalni del stolpa s prostorno dnevno sobo, ki je povezana z jedilnim prostorom in kuhinjo.

Viljem Šantavec je strop oblikoval v obliki dežnika. Foto: archicons.si
Kuhinja s pogledom na Dragonjo. Foto: archicons.si

Prostor je opremljen s kombinacijo starega in sodobnega pohištva, opremo pa dopolnjujejo umetniška dela iz zbirke arhitekta Šantavca in ogledala z nenavadnimi okvirji. Iz najvišjih prostorov vodi stopnišče v spodnje tri etaže.

Stene stolpa krasi zbirka umetniških del gospoda Šantavca.

V najnižji etaži je galerijski prostor z umetniškimi deli in starinami.

V stolpu je tudi lično opremljen studio. Foto: archicons.si
Dnevna soba. Foto: archicons.si

Med zanimivejšimi prostori stanovanjskega kompleksa je kantina, ki se nahaja v stari hiši. Narejena je v mediteranskem oziroma istrskem slogu.

Kantina v mediteranskem oz. istrskem slogu. Foto: archicons.si

Iz kantine prehajamo v še en bivalni prostor – majhno dnevno sobo in nato na vrt, kjer uspeva veliko cvetja, zelenja in kaktusov.

V drugem delu stolpa je prostor, kjer je Viljem Šantavec gostil številne zanimive goste. Foto: archicons.si

Stolp ima dve preprosti kopalnici. Prav tako preprosta je tudi spalnica, ki se nahaja v drugi etaži.

Stopnišče, ki vodi v drugi del bivalnega prostora in atelje. Foto: archicons.si

Glemski stolp, pred petsto leti obrambni stolp, še pred tednom dni domovanje, že kmalu pa večnamenski objekt, namenjen promociji turizma in sadov slovenske Istre in hkrati tudi vez med mestom in njegovim zaledjem. *