DomovNaši krajiVirtualno so razglasili Sejalce leta 2020 –  zmaga v roke Expanu

Virtualno so razglasili Sejalce leta 2020 –  zmaga v roke Expanu

Naši krajiNoviceSlovenijaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so na virtualnih Dnevih slovenskega turizma razglasili zmagovalce najbolj inovativnih turističnih produktov in idej, Sejalec in Snovalec. Sejalec leta 2020 je postal Regijski promocijski center Expano, finalista pa Jasna Chalet Resort in Istrski zajtrk – okusi lokalno.

Na letošnji poziv za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu, Sejalec 2020, je prispelo 14 prijav. Strokovna komisija je med njimi izbrala sedem polfinalistov in jih obiskala na terenu. Trije izmed njih pa so postali finalisti. Na včerajšnjih Dnevih slovenskega turizma, ki so zaradi trenutnih razmer potekali virtualno, so razglasili zmagovalca. Z naslovom Sejalec 2020 so okronali regijski promocijski center Expano. Gre za paviljon, ki je bil leta 2015 v Milanu na svetovni razstavi Expo izjemna uspešnica, danes pa ob robu Soboškega jezera živi svoje drugo življenje. V petih letih ga je upraviteljem uspelo spremeniti v novo pomursko atrakcijo, ki na enem mestu predstavlja vozlišče lokalnega gospodarstva in pomurskega turizma.

V destinaciji Koper smo ponosni, da se je med ostala dva finalista poleg Jasna Chalet Resort uvrstilo lokalno doživetje Istrski zajtrk – okusi lokalno. Istrski zajtrk je namreč produkt, ki na inovativen način dviguje prepoznavnost in konkurenčnost destinacije, hkrati pa odpira priložnosti za turistično vse prevečkrat prezrto istrsko podeželje. Istrski zajtrk je obenem primer dobre prakse povezovanja ekoloških kmetovalcev, vinarjev, ponudnikov nastanitev in doživetij. Vsekakor je tudi nepozabna kulinarična izkušnja. Naročnik zajtrka namreč poleg obroka, sestavljenega iz kakovostnih izdelkov butičnih proizvajalcev, ki jih ni moč najti v velikih trgovskih verigah, prejme še kupone, opremljene z zemljevidom in opisi lokalnih doživetij. Skozi slednja se gost na spontan način sreča z domačini, pri njih spozna procese pridelave hrane, ki so jo prejeli za zajtrk, in ob tem odkriva kulturno identiteto tega območja.