DomovNovicePadavine sprožile nov plaz na Markovcu, stanovalce evakuirali

Padavine sprožile nov plaz na Markovcu, stanovalce evakuirali

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Zaradi obilnih padavin v slovenski Istri so gasilci iz več objektov črpali vodo in postavljali protipoplavne vreče, najhuje je bilo v koprski občini, kjer so opravili približno 50 intervencij. V poznih večernih urah je poplavilo del Šalare, med večstanovanjskimi objekti na Cesti na Markovec se je sprožil plaz, gasilci in policisti so morali dopoldne evakuirati 16 stanovalcev. Že zjutraj je bil na terenu tudi koprski župan Aleš Bržan.

Razmere so se zaostrile v večernih urah, gasilci so prvo posredovanje opravili okrog 22. ure, do jutra pa že več kot 60. Skupaj je bilo na delu več kot 100 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, delavcev komunalnih podjetij ter pripadnikov občinskih in regijske službe za civilno zaščito, ki še vedno pomagajo občankam in občanom. Ponoči je bilo najhuje je v koprski občini, kjer so opravili več kot 50 intervencij, v Ankaranu so zabeležili štiri, v Izoli in Piranu pa po tri. Razmere na terenu si je v zgodnjih jutranjih urah ogledal koprski župan Aleš Bržan.

Največ dela so imeli gasilci v Šalari, kjer je Badaševica prestopila bregove in grozila, da bo poplavila več kot 50 stanovanjskih objektov, hudo je bilo tudi na Cesti na Markovec, kjer je zemeljski plaz porušil več dreves, s tem pa poškodoval steber javne razsvetljave, bližnji plinohram in nekaj vozil, parkiranih pred objekti. Prav območju za bloki na Cesti na Markovec preti največja nevarnost, saj razmočena zemljina še naprej plazi, drevesa in vejevje so poškodovali in razbili nekaj oken, zato so morali policisti in gasilci nemudoma evakuirati 16 stanovalcev iz osmih stanovanj. Nekateri so se zatekli k svojcem, tiste stanovalce, ki začasnega prebivališča nimajo, je koprska občina nastanila v hotelu.

»Vsi stanovalci so na varnem, plazenje spremlja tudi geolog, ki bo podal strokovno mnenje in predloge za sanacijo, h kateri bo občina pristopila takoj, ko bo možno,« je ob tem povedal vodja Oddelka za zaščito in reševanje na Mestni občini Koper Igor Rakar. Na Markovcu bodo pristojne službe že danes izpeljale najnujnejše ukrepe za odpravo posledic zemeljskega plazu in območje skušale zaščititi pred vnovičnim plazenjem. Stanovalci se bodo lahko v domove vrnili takoj, ko bo dovolj varno.

Začasno je na delu neprevozna tudi stara Šmarska cesta, kjer delavci družbe CPK že odstranjujejo posledice nočnega plazenja zemlje in naneslo vejevje, za promet pa so delno zaprte še cesta skozi Grinjan, cesta Škocjan–Triban in cesta iz Babičev na Pomjan. Deževje je sprožilo več plazov v Olmu, in sicer na cesti za Paštoran in nad Dolinsko cesto, manjši udori in nanosi zemljine pa povzročajo težave tudi na drugih cestah in poteh, kjer upravljavci nanose sproti odstranjujejo.

Neurje je sicer ponoči zalivalo kleti, garaže in stanovanjske objekte, gasilci so v večini primerov črpali vodo, da bi preprečili hujši vdor v objekte, pa so na nižje ležečih območjih postavljali tudi protipoplavne vreče. V koprskem mandraču se je zaradi visoke plime odvezalo in potopilo nekaj plovil.

Gasilci nekaj dodatnih intervencij pričakujejo tudi čez dan. Ker zemlja ponekod še vedno drsi, cestišča pa so poplavljena, na koprski občini občankam in občanom svetujejo, naj bodo še posebej pozorni. Zaradi slabše vremenske napovedi za prihodnje dni je pomembno samozaščitno ravnanje.