DomovNaši krajiZ mašo ob godu sv. Frančiška

Z mašo ob godu sv. Frančiška

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Četrtega oktobra goduje sv. Frančišek Asiški. Na predvečer njegovega godu bodo v koprski dvorani sv. Frančiška Asiškega v njegov spomin darovali mašo.

Kdo je bil Sv. Frančišek Asiški?

Sv. Frančišek Asiški se je rodil leta 1181/82 v italijanskem Assisiju. Njegov cilj je bil postati vitez. Leta 1202 je kot dvajsetletni mladenič odšel v vojno med mestoma Assisi in Perugia. Enoletno ujetništvo v ječah Perugie pa je v njegovo življenje prineslo spremembo. Odslej je imel pred seboj en sam cilj: postati vedno bolj podoben Kristusu. Umrl je 3. oktobra 1226. Manj kot dve leti po njegovi smrti ga je papež Gregorij razglasil za svetnika.

God sv. Frančiška praznujemo 4. oktobra in njemu v spomin bo koprska župnija na predvečer goda, v ponedeljek, 3. oktobra, ob 19. uri obhajala sveto mašo, ki bo v protokolarno-prireditveni dvorani, sicer nekdanji cerkvi sv. Frančiška Asiškega. Koprski župnik, dr. Primož Krečič, je povedal, da v dvorani sv. Frančiška vsaj dvakrat letno (ob godu sv. Frančiška in ob godu blaženega Monalda Koprskega) obhajajo maše in s tem ohranjajo prvotno funkcijo tega objekta. »Tovrstnega sodelovanja se veselimo, saj s tem ohranjamo tudi tradicijo. Nenazadnje je bil frančiškanski duh v Kopru nekoč zelo močan,« je še dodal dr. Krečič.

SV FRANCISEK

Dvorana sv. Frančiška Asiškega ima pestro in bogato zgodovino

Sicer pa ima današnja prireditveno-protokolarna dvorana sv. Frančiška Asiškega pestro in bogato zgodovino. Zgrajena je bila leta 1268, sredi 18. stoletja je bila barokizirana, za cerkvene namene pa so jo prenehali uporabljati leta 1809. Nato je bila v letih 1968 in 1969 predelana v telovadnico, ki jo je uporabljala Gimnazija Koper vse do leta 1990, ko so stavbo zaprli. Mestna občina Koper je skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine več let želela oživiti objekt. Na podlagi konservatorskega načrta je v letu 2008 naročila projekt prenove cerkve s spremembo namembnosti objekta v večnamensko protokolarno-prireditveno dvorano.

Koper,15.09.2014 Martinèev trg, Otvoritev odprtje prenovljene cerkve Sv.Franèišek
Župan Mestne občine Koper Boris Popovič ob otvoritvi prenovljene dvorane svetega Frančiška.

V okviru celovite obnove tega očem dolgo skritega kulturnega bisera je občina Koper sanirala strop z baročnimi poslikavami, prav tako so bile pravilno obdelane in predstavljene tudi stenske poslikave, ki krasijo glavno korno kapelo. Obnove je bil deležen tudi obstoječi notranji venec.

Koper,15.09.2014 Martinèev trg, Otvoritev odprtje prenovljene cerkve Sv.Franèišek

Dvorana danes omogoča izvedbo številnih kulturnih in protokolarnih prireditev

V okviru prenove je dvorana dobila tudi talno in stensko ogrevanje ter hlajenje, sodobno scensko razsvetljavo, ozvočenje in akustične elemente, ki omogočajo izvedbo številnih kulturnih in protokolarnih prireditev. V okviru naložbe je bil zgrajen tudi prizidek h glavni dvorani, ki zagotavlja servisne prostore za opravljanje dejavnosti. Celovita prenova je znašala nekaj manj kot 2 milijona evrov, od katerih je kar 1,3 milijona sredstev prišlo z naslova Evropskega sklada za regionalni razvoj. Dodatnih 600 tisoč evrov je prispevala Mestna občina Koper, manjši del sredstev je primaknila tudi država Slovenija. Povsem prenovljeno in na novo opremljeno dvorano nekdanje cerkve sv. Frančiška Asiškega so namenu predali pred dvema letoma.

Ker je dvorana zelo akustična in primerno tehnično opremljena, je odlično prizorišče za številne dogodke in prireditve, kot so koncerti klasične glasbe, stand up predstave in celo poročni obredi, vsako leto od obnove dalje pa ob godu sv. Frančiška Asiškega v njej darujejo tudi mašo.*