DomovNaši krajiZ novim vrtcem v Dekanih tudi novi prostori za osnovno šolo

Z novim vrtcem v Dekanih tudi novi prostori za osnovno šolo

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Gradnja novega vrtca v Dekanih, ki bo najbolj razveselila številne mlade družine, je v polnem teku in bo zaključena predvidoma do konca julija letos. V okviru naložbe bo nove prostore, kjer bosta dva oddelka, dobila tudi Osnovna šola Dekani.

Novogradnja je zasnovana kot leseni pritlični objekt, v katerem so predvideni prostori vrtca, ki bodo sprejemali tri vrtčevske oddelke, večnamenska dvorana, delilna kuhinja, jedilnica in pisarne.

V delu objekta, ki je dvoetažen, sta predvideni še dve učilnici, namenjeni šolskim otrokom in ostali pomožni prostori šole. Poleg tega bodo v okviru naložbe urejene tudi igralne površine za vrtčevske otroke, ki si bodo športne in rekreacijske površine delili z otroki Osnovne šole Dekani.

Vrtec bo odlikovala lesena konstrukcija. Foto: ekoper.si

“OŠ Dekani je potrebovala prostore za razširitev svojega programa in selitev vrtčevskega programa v nove prostore. Tako smo zasnovali vrtec z dvema dodatnima enotama osnovne šole,” nam je zaupal projektant objekta Erik Stojanović Kocjančič in nadaljeval: “Objekt smo postavili na razpoložljivo zemljišče ob obstoječi šoli. Razdelili smo ga na dva dela, in sicer na šolski in vrtčevski del. Na sredini med obema deloma, bo večnamenski prostor, ki bo zasnovan kot igralnica.”

Ocenjena vrednost naložbe sicer znaša nekaj več kot 1,4 milijona evrov brez DDV in zajema izvedbo gradbenih, obrtniških in inštalaterskih del za izgradnjo vrtca Dekani, ki bo umeščen ob tamkajšnji osnovni šoli. Izbrani izvajalec Godina d.o.o. bo moral gradnjo predvidoma zaključiti do konca julija letošnjega leta, sledi še oprema objekta.

Vrtec bo torej odlikovala lesena konstrukcija, ki se je po besedah Stojanović Kocjančiča že v veliko primerih gradnje prostorov prav za otroke odlično izkazala. Kot nam je še zaupal: “Poleg tega je vrtec zasnovan tako, da se ga v primeru potrebe po širitvi lahko še dodatno razširi. “Prav tako nismo izpustili možnosti širitve objekta na šolskem delu, kjer se bo v primeru dodatnega povečanja vpisov lahko povečalo zmožnosti kapacitet,” je še dodal.

Nad novimi prostori navdušena tudi ravnateljica Osnovne šole Dekani

Svojega zadovoljstva nad izgradnjo novega vrtca in pridobitvijo dodatnih šolskih prostorov ni skrivala niti ravnateljica Osnovne šole Dekani Eneja Rožanec, ki nam je zaupala, da pobude za izgradnjo novega vrtca segajo že v osemdeseta leta prejšnjega stoletja.

“Zelo sem vesela, da nam je občina prisluhnila, saj je stari vrtec v centru vasi dotrajan in ni več v skladu z normativi. Nov vrtec za naše otroke zagotovo pomeni novo doživetje in boljše počutje v sodobno opremljenih igralnicah, kar je še dodatna prednost pa so zunanje igralne površine,” je za eKoper povedala ravnateljica Eneja Rožanec, ki je še dodala: “Hkrati bo nov vrtec staršem omogočal lažji dostop z osebnimi vozili, poleg tega pa bodo otroci lahko opazovali in spremljali šolski okoliš v katerega bodo tudi sami čez leta vključeni.”

Osnovna šola, ki je bila pred časom energetsko sanirana pa bo v okviru investicije novega vrtca pridobila nove prostore.

“Z izgradnjo vrtca bo šola pridobila tudi prostor za dva oddelka prvega razreda, s čimer se bo sprostila prostorska stiska v obstoječi šoli,” je bila jasna ravnateljica dekanske osnovne šole.

V okviru del bo v okolici šole in novega vrtca izvedena tudi sprememba prometnega režima, kjer je predvidena ureditev cestnega priključka s prilagoditvijo na dvosmerni promet in prometna zanka, ki bo urejena tik pred vrtcem in šolo. Ob prometni zanki se načrtujejo parkirišča za bočno parkiranje.