DomovNaši krajiZačela se je jesenska akcija odvoza kosovnih odpadkov “od vrat do vrat”

Začela se je jesenska akcija odvoza kosovnih odpadkov “od vrat do vrat”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Marjetica Koper po poletnem premoru nadaljuje z uspešno akcijo brezplačnega odvoza kosovnih odpadkov iz gospodinjstev po sistemu od vrat do vrat. Vsa gospodinjstva Mestne občine Koper in Občine Ankaran, ki so vključena v sistem rednega odvoza odpadkov Marjetice Koper, v teh dneh prejemajo posebno dopisnico, ki jo lahko v jesenski akciji zbiranja kosovnih odpadkov “od vrat do vrat” izpolnijo in do 15. decembra 2016 vrnejo na Marjetico Koper.

Marjetica Koper bo občane, ki bodo poslali izpolnjene dopisnice, poklicala in se z njimi dogovorila o datumu in uri odvoza kosovnih odpadkov.

Kaj so kosovni odpadki?

Med kosovne odpadke sodijo na primer manjši gospodinjski aparati, veliki gospodinjski aparati, elektronska oprema, vzmetnice, preproge, pohištvo, vrtna oprema iz plastike ali lesa, kopalniška oprema, športna oprema, odpadna embalaža in vsi drugi podobni predmeti, ki jih ni možno oddati v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov.

S pravilnim ravnanjem z odpadki izkazujemo našo skrb za okolje

Z akcijo želijo v Marjetici motivirati občane k pravilnemu zbiranju in deponiranju kosovnih odpadkov. V nobenem primeru se namreč kosovni odpadki ne smejo znajti v zabojnikih za ločeno zbiranje odpadkov, ob ekoloških otokih ali, kar je še huje, v okolici oz. v naravi. Odgovornost vsakega posameznika je, da odpadke pravilno ločuje ter odda, saj se le na takšen način omogoča njihovo pravilno recikliranje in s tem izkazuje dolgoročna skrb za okolje.

Nemarno odvrženi kosovni odpadki slabšajo kakovost bivanja v skupnosti

Kljub vsem možnostim, ki jih Marjetica Koper ponuja za brezplačno oddajo kosovnih odpadkov, se ti še vedno znajdejo ob ekoloških otokih ali na drugih javnih površinah, kar je nedopustno tako z okoljskega kot s civilizacijskega vidika. Poleg tega, da nemarno odvrženi kosovni odpadki škodujejo okolju in naravi, bistveno poslabšajo kakovost bivanja v skupnosti.

Vedno je možna brezplačna oddaja kosovnih odpadkov na zbirnih centrih

Razlogov za odlaganje odpadkov v naravo, ob ekološke otoke ali na druge površine občani sploh nimajo. Poleg koriščenja brezplačnega odvoza od vrat do vrat lahko namreč občani Mestne občine Koper in Občine Ankaran kosovne odpadke tudi sami brezplačno oddajo v zbirna centra Sermin in Dvori pri Svetem Antonu. Zbirni center Sermin je odprt od ponedeljka do petka od 6. do 18. ure, ob sobotah od 7. do 15. ure; zbirni center Dvori pri Sv. Antonu pa od ponedeljka do sobote od 7. do 15. ure. *