DomovNaši krajiZaradi vandalizma Športni park Bonifika ponoči zaprt

Zaradi vandalizma Športni park Bonifika ponoči zaprt

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V naslednjih dneh bo v koprskem Športnem parku Bonifika pričel veljati nov urnik. Območje bo od poznega večera pa vse do zgodnjih jutranjih ur za obiskovalce zaprto. Kot so nam sporočili iz Javnega zavoda za šport Mestne občine Koper, je bil ukrep nujno potreben, saj so vandali vsakodnevno uničevali tamkajšnjo športno infrastrukturo.

Na podlagi Odloka o določitvi javnih športnih objektov občinskega pomena v Mestni občini Koper so športni objekti tisti športni objekti, ki so namenjeni uresničevanju javnega interesa na področju športa.Tako gre Športni park Bonifika uvrstiti kot javni športni objekt občinskega pomena.

“Kot upravljavci športne infrastrukture vse napore vlagamo v dvig kakovosti življenja in dela občanov ter ostalih obiskovalcev športnega parka,” je za eKoper povedal Robert Zonta, področni svetovalec Javnega zavoda za šport na Mestni občini Koper in dodal: “Pri vsakodnevnem delu opažamo različna deviantna ravnanja posameznikov, ki predstavljajo večjo nevarnost za javni red in imajo škodljive posledice za obiskovalce, njihovo premoženje, premoženje Mestne občine Koper in okolje.” 

Vandali so v parku tudi požigali. Foto: Javni zavod za šport MOK

Zonta tako navaja, da so v športnem parku zasledili tudi že odložene injekcijske igle, ki ogrožajo obiskovalce, ki se želijo rekreirati, poleg tega pa je po površinah prepovedana vožnja z rolerji in kolesom, česar se veliko obiskovalcev ne drži. “Zagotovo so problematični tudi lastniki domačih ljubljenčkov, ki njihovih iztrebkov ne pospravijo za sabo. Zaskrbljujoče pa je predvsem uničevanje javne infrastrukture – svetilk, igral, smetnjakov, celo zažiganje peš poti,” še dodaja.

Vse to je botrovalo odločitvi, da se območje Športnega parka dnevno zapre med 24. in 5. uro v poletnem času oziroma med 23. in 6. uro v zimskem času. Kot poudarja Zonta je slednji ukrep namreč nujen za obvarovanje športne in druge infrastrukture.

“Kot upravljavci javne športne infrastrukture smo v skladu z Zakonom o športu in Odlokom o ustanovitvi Javnega zavoda za šport in mladino Mestne občine Koper dolžni skrbeti za športne objekte in površine v smislu zagotavljanja normalnega delovanja objektov, zavarovanja objektov in opreme ter skrbeti za varnost delovanja objektov in naprav,” je bil jasen Robert Zonta.