DomovNaši krajiZazid: Ob stiku Istre in Krasa

Zazid: Ob stiku Istre in Krasa

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino
Zazid je majhna krajevna skupnost z veliko dušo. Poseben pečat ji daje bogata kulturna dediščina, zanimiva arhitektura pa poskrbi za tipično istrsko-kraško vzdušje.
Zazid je krajevna skupnost, ki leži na jugu Podgorskega Krasa, na široki ravnini, kilometer pod železniško progo Divača–Pulj. Je pomembno planinsko izhodišče, saj se veliko planinskih poti na bližnje in daljne vrhove začenja prav v Zazidu.
Zazid
Zazidske poti so pogodu planincem. Foto: panoramio.com
Od kod izhaja ime?
Vas je omenjena že v 10. stoletju, in sicer kot Xaxid oz. Xaxa in kot Villa dei sassi – kamnita vas. Nekoč je bil Zazid obdan z mogočnim obzidjem in prav iz tega naj bi pravzaprav izhajalo ime za vas, ki je tudi sedež krajevne skupnosti.
Bogata zgodovina krajevne skupnosti
Zaselek Zazid se omenja že v koprskih statutih iz let 1300 in 1423. Vas s svojo dolgo zgodovino, ki jo je še vedno čutiti na vsakem koraku, in z ohranjenimi arhitekturnimi posebnostmi vabi obiskovalce, da ga obiščejo in izkusijo vsakdan istrskega podeželja.

Zazid, majhna vasica z veliko dušo

“Ćuhanje ćepina”, kulturna dediščina, ki se ohranja še danes
V preteklosti je krajanom dodaten zaslužek predstavljalo “ćuhanje ćepina”, kot so rekli kuhanju brinovega žganja in olja, ki je še danes visoko cenjeno. Od junija do septembra so krajani nabirali brinje. Zaradi brinovih ostrih iglic so pod grmiče položili platno, ga upognili in tolkli z lesenimi palicami, da so brinove jagode popadale na platno. Žganje so nato domačini prodajali, v majhnih količinah pa so ga imeli tudi doma. Znano je namreč, da brinjevec odlično lajša želodčne težave. Danes se s to dejavnostjo ukvarjajo le še nekateri posamezniki, ki skrbijo za ohranjanje kulturne dediščine.
Brin
Od junija do septembra so krajani nabirali brinje. Foto: teambushcraft.com

Plodno sodelovanje z Mestno občino Koper

Število prebivalcev krajevne skupnosti se je začelo zmanjševati od 2. svetovne vojne dalje. Danes se na srečo v vas znova vrača življenje. K temu, da se stvari v krajevni skupnosti premikajo na bolje, ogromno prispevajo tudi krajani s svojim zavzetim delom. Predsednik krajevne skupnosti Dejan Švab nam je zaupal, da se je v času županovanja Borisa Popoviča marsikaj naredilo. Tako so bogatejši za kanalizacijo in vodovod, poleg tega so uredili tudi vaško “štirno” in kal oz. lokev.

Nekoč je do Zazida vodila zelo ozka in težko prevozna cesta, zato so krajani zelo hvaležni tudi za razširitev ceste in podporne zidove, ki so jih zgradili za lažjo dostopnost, poleg tega pa podporni zidovi kljubujejo posedanju površja.

Zazid
V času županovanja Borisa Popoviča se je v Zazidu marsikaj uredilo. Foto: mojalbum.com

Ker je v vasi čedalje več mladih družin, je bila izgradnja asfaltnega, travnatega in otroškega igrišča ter tudi parkirišča resnično dobrodošla pridobitev kraja.

Krajevna skupnost prav tako ne more brez vaškega doma, zato so močno dotrajano fasado krajani v sodelovanju z Mestno občino Koper na novo uredili. Znano je, da je Zazid odlično izhodišče za različne pohode, tako da je bila tudi ureditev vaških poti neizbežna. Predsednik krajevne skupnosti Dejan Švab je za ekoper povedal, da Krajevna skupnost Zazid z Mestno občino Koper in županom Borisom Popovičem dobro sodeluje. *