DomovNaši krajiKoper, turistični biser Slovenije

Koper, turistični biser Slovenije

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Da je največje obalno mesto v zadnjem času doživelo razcvet in razvoj, ni mogoče zanikati. Da predstavlja eno izmed najbolj urejenih destinacij znotraj meja Slovenije, pričajo trume obiskovalcev, ki jih lahko srečujemo v mestnem jedru in tudi drugje po mestu.

Koper je zgledno urejeno mesto z bogato kulturno in arhitekturno dediščino, je pa tudi izhodišče za raziskovanje podeželja slovenske Istre in odkrivanje njenih kotičkov, ki so nemalokrat skriti našim očem. Mesto s svojim zaledjem predstavlja vse bolj priljubljeno destinacijo, kjer lahko prav vsak najde nekaj zase.

koper
Koper je mesto z bogato kulturno in arhitekturno dediščino. Foto: ekoper.si

“Dober glas se sliši v deveto vas”

Da bi ne bili turisti omejeni samo na naravne in že obstoječe danosti kraja, z razvojem turistične ponudbe skrbijo tudi turistični delavci. Ti se iz leta v leto trudijo obiskovalcem izkazati gostoljubje in poskrbeti za to, da se dobro ime Kopra in okolice širi po Sloveniji in v tujini. “Dober glas se sliši v deveto vas”, so nekoč dejali, zato ne dvomimo, da bo ob zadovoljstvu današnjih obiskovalcev jutri teh še več.

S sodelovanjem krajevnih skupnosti, kulturnih športnih in preostalih društev na Koprskem nastaja zgodba, ki kraj, nekoč znan predvsem kot industrijsko in pristaniško mesto, učinkovito preobraža v turistični biser slovenske Istre.

Sladka Istra
Sladka Istra je eden od dogodkov, ki privabi mnogo ljudi. Foto: arhiv ekoper.si

Številne prireditve bogatijo turistično ponudbo in so priložnost za obrtnike

Prireditev, kot je Sladka Istra, slavi in ohranja pri življenju sladke pregrehe naših prednikov ter jih s sodobnimi tehnikami in kreativnostjo današnjih mojstrov nadgrajuje v prave slaščičarske umetnine. Sladka Istra že dolgo ni zgolj “slovenski” projekt. S stojnic namreč mamljivo vabijo slaščice iz bližnje in daljne okolice. Kakšna sreča torej, da je jezik ljubiteljev slaščic univerzalen, prešeren nasmeh in zadovoljstvo na obrazu pa povesta več kot tisoč besed.

Tudi Dnevi kmetijstva slovenske Istre niso omejeni samo na predstavitev dosežkov na področju oljkarstva, gobarstva, cvetličarstva in ostalih kmetijskih panog, ki so zastopane v regiji, ampak je poskrbljeno tudi za pester spremljevalni program. Z otroškimi delavnicami zabavajo najmlajše, z degustacijo medu pa nas malo starejše. Če k temu dodamo še glasbene in folklorne nastope, je doživetje že davno preraslo dogodek zgolj informativne narave.

Športne aktivnosti za vse

Da se v našem kraju ne bi počutili zapostavljeni športni navdušenci, poskrbijo različne možnosti rekreacije. Tako se lahko odpravimo na sprehod v naravni rezervat Škocjanski zatok, ki omogoča umik iz “civilizacije”, a je hkrati v njeni neposredni bližini. Ob tem pomirjajočem sprehodu se lahko poučimo tudi o biodiverziteti kraja, v katerem se nahajamo. Zatok namreč zaradi prepleta polslanih in sladkovodnih življenjskih okolij predstavlja tako rekoč raj na zemlji za številne živalske in rastlinske vrste. Če boste želeli o tem izjemnem in pestrem svetu izvedeti kaj več, vam bodo prijazni zaposleni z veseljem ustregli.

Škocjanski zatok
Škocjanski zatok. Foto: arhiv ekoper.si

Za tiste, ki jim šport predstavlja pomemben del vsakdana in si želijo nekoliko intenzivnejšega športnega udejstvovanja, je v okolici na voljo kar nekaj kolesarskih destinacij različnih težavnostnih stopenj. Že pot zdravja in prijateljstva oziroma splošno znana Parenzana (Porečanke) nudi izhodišče za raznovrstno kolesarsko traso, ki jo lahko prilagodite svojim željam in zmožnostim. Ker so pred nami topli jesenski dnevi, je to pravi čas, da se zapeljete po slikovitih istrskih kolesarskih poteh in napolnite baterije za prihajajoče izzive.

kolesarski maraton
Kolesarskih navdušencev je ogromno, kar dokazuje tudi velika udeležba kolesarjev na vsakoletnem Istrskem maratonu. Foto: arhiv ekoper.si

Če sopihanje na kolesu ne predstavlja vašega najljubšega načina rekreacije, se lahko razgibate tudi v športno-rekreativnem centru Bonifika, ki nudi raznovrstne aktivnosti za vaše dobro počutje. Tenis, nogomet, košarka, atletika in odbojka so le nekateri športi, ki imajo svoj prostor v centru. Tako se za rekreacijo med dopustovanjem na slovenski Obali res ni bati.

In ker po jeseni pride tudi zima in z njo veseli december, ni prav nobenega razloga, da se ne bi prepustili zapeljati magičnemu plesu silvestrskih luči v neposredni bližini morja.

Vabljeni torej v Koper in njegovo okolico, kjer se vedno dogaja kaj zanimivega, in se tudi sami prepričajte o gostoljubnosti in prijaznosti tukajšnjih ljudi. Zagotovo boste ustvarili lepe spomine. *