DomovNaši krajiZdravo mesto in »Street energy week« v Koper privabila množice

Zdravo mesto in »Street energy week« v Koper privabila množice

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes Koper dobesedno poka po šivih. Pristaniška ulica, mandrač in trg pri Upravi za pomorstvo so namreč prizorišče pestrega dogajanja v okviru tradicionalne prireditve Dan zdravja in Street Energy Week, ki bo vse do poznega popoldneva postregla z več kot 40 različnimi aktivnostmi za otroke in vso družino. Vsi tisti, ki še ne veste, kako boste preživeli današnje popoldne, vabljeni!

Pester program, ki ga v letošnji ediciji sooblikuje več kot 80 partnerjev, se je v Taverni začel že včeraj, 24. maja, s plesnimi nastopi najmlajših, uradno odprtje prireditve pa je naznanil prihod Pike Nogavičke in žonglerske skupine Čupakabra na trg pri Upravi za pomorstvo v poznih dopoldanskih urah.

Ob tej priložnosti je zbrane pozdravil župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki verjame, da lahko vsak po svoje prispeva, da bo Koper res zdravo mesto, v katerem se dobro in dolgo živi, o pomenu aktivnosti in športnega udejstvovanja pa je na kratko spregovoril tudi častni pokrovitelj dogodka, trikratni svetovni prvak v kajtanju in dobitnik zlate medalje na mladinskih olimpijskih igrah Toni Vodišek.

Mladi nadobudneži so lahko uživali v plesni zabavi z milnimi mehurčki in atraktivnimi predstavami žonglerske skupine Čupakabra, skupaj starši pa se tudi preizkusili v različnih tehnikah žongliranja. Pridružil se jim je tudi Jakob Bergant, polfinalist v oddaji Slovenija ima talent, ki je žongliranje predstavil kot eno od tehnik za premagovanje stresa in izboljševanje koncentracije.

Poleg številnih aktivnosti, ki se bodo vse do 18. ure zvrstile na različnih prireditvenih otočkih ob morju, v neposredni bližini Taverne, bo poseben poudarek namenjen tudi poučnemu in zabavnemu otroškem programu, katerega namen je najmlajše spodbuditi k aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi in jih ozavestiti o pomenu skrbi za okolje.

Otrokom bodo tudi popoldne na voljo številne ustvarjalne, plesne in gibalne delavnice, v sodelovanju z Marjetico Koper in drugimi organizacijami pa bodo pripravili tudi delavnice na temo recikliranja in ločevanja odpadkov, medtem ko bo Rižanski vodovod Koper podajal koristne informacije o pomenu varovanja voda. V času prireditve bodo na voljo tudi brezplačna testiranja, meritve in svetovanja na temo zdravega načina življenja.

Tradicionalno prireditev Dan zdravja in Street energy week, katere namen je ozavestiti lokalno in širše prebivalstvo o odgovorni vlogi posameznika pri ohranjanju svojega zdravja ter zdravja mlajših generacij, v okviru projekta Koper zdravo mesto že vrsto let prirejata Mestna občina Koper in društvo Prvi KORAK, skupaj s partnerji.

Podroben razpored aktivnosti si lahko ogledate tukaj.