DomovNaši krajiZelena luč za energetski sanaciji vrtca in osnovne šole v Bertokih ter vrtca v Prisojah

Zelena luč za energetski sanaciji vrtca in osnovne šole v Bertokih ter vrtca v Prisojah

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Kot vse kaže, bo koprska občina v prihodnjem letu pristopila tudi k energetski sanaciji objekta Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio in Vrtca Delfino Blu v Bertokih ter objekta Vrtca Semedela enota Prisoje. Od leta 2012 so v Kopru sicer energetsko obnovili že sedem objektov in kar 18 kotlovnic.

Občina je pred dnevi dobila zeleno luč ministrstva za infrastrukturo, ki bo iz naslova kohezijskega sklada sofinanciralo tako energetsko sanacijo OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio in vrtca Delfino Blu v Bertokih, kot tudi vrtec v Prisojah. Ocenjena vrednost obeh projektov skupaj znaša nekaj več kot 720 tisoč evrov, od katerih bo dobrih 165 tisoč evrov financirala država.

Po Prisojah in Bertokih, pridejo na vrsto tudi Škofije

V okviru energetske sanacije vrtca v Prisojah bo občina toplotno izolirala fasado in podstrešje, zamenjala stavbno pohištvo, uredila varčno prezračevanje kuhinje in varčno delovanje pralnice ter postavila sončne elektrarne za ogrevanje sanitarne vode. Naložba predvideva tudi obnovo celotnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo toplote, zmanjšanje energetskih izgub, namestitev termostatskih ventilov, zamenjavo obstoječih toplotnih črpalk split izvedbe in zamenjavo svetlobnih teles, kot tudi namestitev monitoringa. Naložba je težka nekaj manj kot 490 tisoč evrov, od katerih bo 130 tisoč sofinanciralo ministrstvo za infrastrukturo.

Finančno nekoliko manj zajetna je energetska sanacija objekta v Bertokih, v katerem domujeta vrtec Delfino Blu in OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio. Ta bo znašala 235 tisoč evrov, od katerih bo 34 tisoč državnih. Občina bo v okviru sanacije toplotno izolirala streho in zamenjala strešno kritino, izolirala fasado, delno zamenjala stavbno pohištvo in nabavila senčila za okna. Poleg tega bo v okviru naložbe obnovljen sistem prezračevanja z rekuperacijo toplote, zamenjan dosedanji energent (kurilno olje), ki ga bo nadomestila toplotna črpalka, predvidena pa je tudi namestitev termostatskih ventilov na radiatorje in vzpostavitev monitoringa ter konsolidacija temljnih tal.

V prihodnjem letu bo občina pristopila tudi k energetski sanaciji šole na Škofijah, ki bo zajemala toplotno izolacijo pročelja in strehe, zamenjavo stavbnega pohištva in strešne kritine, namestitev osmih solarnih kolektorjev za segrevanje sanitarne vode, namestitev termostatskih ventilov in zamenjavo svetlobnih teles. Poleg tega bodo v okviru sanacije opravili še nekaj drugih del, ki bodo nedvomno izboljšali kakovost dela in bivanja otrok v šoli. Tudi za to naložbo je občina pridobila nepovratna sredstva, in sicer iz evropskega kohezijskega sklada.

Doslej je tako Mestna občina Koper uspešno sanirala že sedem javnih objektov, in sicer OŠ Elvire Vatovec Prade, OŠ Dušana Bordona, OŠ Antona Ukmarja, Vrtca Semedela enota Rozmanova in enota Markovec, Vrtec Koper enota Kekec in vrtec pri OŠ Škofije, ter obnovila 18 kotlovnic, s čimer je zmanjšala emisije CO2 za kar 1500 ton letno. V pripravi je še vsaj 5 projektov energetske sanacije, ki bi dodatno prispevali k zmanjšanju emisij CO2 v ozračje.