DomovNaši krajiZelena luč za gradnjo parkirne hiše v mestnem jedru

Zelena luč za gradnjo parkirne hiše v mestnem jedru

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski občinski svet bo že ta četrtek odločal o investicijskem programu za gradnjo podzemne parkirne hiše na Muzejskem trgu v Kopru. Sledila bo objava razpisa za izbiro izvajalca, ki bo projekt izvedel »na ključ«.

Načrti o gradnji sodobne podzemne parkirne hiše v samem mestnem jedru Kopra se bodo, kot vse kaže, le uresničili. Propadla naložba podjetja Mons, s katero se je ukvarjalo tudi sodišče, je poslej v rokah koprske občine, ki namerava projekt izpeljati v slabih dveh letih. Kot napovedujejo, naj bi bila gradnja zaključena že v februarju 2019.

Gradnja parkirne hiše na Muzejskem trgu je prvi korak uresničevanja celostne prometne strategije. Foto: Vojko Rotar

Umik avtomobilov iz mestnega jedra

Gradnja parkirne hiše na Muzejskem trgu je prvi korak uresničevanja celostne prometne strategije, ki predvideva postopen umik avtomobilov iz ožjega mestnega jedra in celovito ureditev mirujočega prometa z zagotovitvijo ustreznejših parkirnih površin predvsem za stanovalce. Načrtovanje podzemnih parkirnih površin je med drugim ključno tudi pri nadaljnjem razvoju historičnega dela mesta, saj je na ta način mogoče pridobiti dodatne površine, namenjene bolj trajnosti in okolju prijazni rabi.

Kot izhaja iz investicijskega programa, si občina na tem območju obeta zgraditi podzemno parkirno hišo v treh etažah, v katerih bo prostora za 468 avtomobilov. Prvo etažo s 156 parkirnimi mesti, bo občina ponudila na trgu, preostali dve etaži s 312 parkirnimi mesti, pa bo v upravljanje predala javnemu podjetju Marjetica Koper. Naložba je ocenjena na slabih 5,6 milijona evrov, v celoti naj bi jo financirala koprska občina, ki je del sredstev že predvidela v proračunu za leto 2017. Občina si bo kljub temu vseskozi prizadevala, da bi del naložbe pokrila tudi iz namenskih evropskih in drugih virov.

Investicijski program za gradnjo podzemne garažne hiše pod Muzejskim trgom v Kopru bodo v četrtek obravnavali na seji občinskega sveta, če bo ta potrjen, sledi objava razpisa za izbiro izvajalca, ki bo pred samo gradnjo moral izdelati tudi vso potrebno projektno dokumentacijo in pridobiti gradbeno dovoljenje.