DomovNaši krajiZelena luč za sofinanciranje obnove fasad v starem mestnem jedru

Zelena luč za sofinanciranje obnove fasad v starem mestnem jedru

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprska občina bo letos ponovno dodeljevala proračunska sredstva za obnovo pročelij in streh hiš starega mestnega jedra. Minuli petek je bil objavljen javni razpis, časa za prijavo je 30 dni.

Foto: Vojko Rotar

Mestna občina Koper je za obnovo dotrajanih pročelij hiš in delov streh v letošnjem proračunu namenila skupno 50 tisoč evrov, s katerimi bo sofinancirala kar 40 odstotkov vrednosti posamezne obnove. Katere so tiste naložbe, ki jih bo občina realizirala še v tem letu, bo razvidno iz prednostne liste, ki jo bo komisija oblikovala na podlagi prejetih vlog.

Oživljanje starega mestnega jedra in ohranjanje kulturne dediščine

Vsekakor bodo imeli prednost tisti objekti, ki veljajo za pomembne spomenike kulturne dediščine, prav tako bodo na vrhu seznama uvrščeni tudi objekti, ki so zaradi svoje dotrajanosti nevarni za mimoidoče in okolico, ter tudi objekti, ki imajo na fasadah neustrezne arhitekturne rešitve oziroma motečo infrastrukturno napeljavo.

Foto: Vojko Rotar

Obnove so pomembne tudi zaradi težnje po oživljanju starega mestnega jedra ter ohranjanja in vzdrževanja spomenikov koprske kulturne dediščine.

Ob tem velja poudariti, da bo občina sofinancirala zgolj obnovo objektov v celoti, kar pomeni, da morajo z obnovo soglašati vsi etažni lastniki, ki bodo naložbo sofinancirali v 60-odstotnem deležu, delnih obnov namreč razpis ne vključuje. Pred pričetkom del bo potrebno pridobiti strokovne popise del, ki bodo podlaga za izbiro najugodnejše ponudbe, oz. predračun, določen pa bo tudi strokovni nadzor nad izvajanjem del. *