DomovNaši krajiZimska služba Marjetice Koper že v polni pripravljenosti

Zimska služba Marjetice Koper že v polni pripravljenosti

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Kljub temu, da snežne padavine pri nas še niso dosegle nižin, je zimska služba Marjetice Koper v polni pripravljenosti, saj od 15. novembra deluje 24 ur na dan. 

Marjetica Koper tudi v letošnjem letu v okviru izvajanja zimske službe skrbi za vzdrževanje cest in ulic v mestu ter primestju. Gre za ceste na območju koprskega mestnega jedra, Ankarana, Žusterne, Markovca, Semedele, Olma in Prisoj, Šalare, Prad in druge ceste, ki jih ima v upravljanju, zimsko službo na preostalih območjih obeh občin izvaja Cestno podjetje Koper (CPK). Pri zimskih intervencijah poleg tega sodelujejo tudi Policijska postaja Koper, Gasilska brigada Koper, Civilna zaščita in številna druga prostovoljna gasilska društva.

Marjetica v okviru svojih nalog redno izvaja preventivne posipe cestišč z raztopino magnezijevega klorida in soli, vendar ob tem opozarja, da je kljub temu na prvem mestu še vedno previdna in varna vožnja.

Poleg tega je v zimskem času tudi na območju Obale priporočljiva uporaba zimskih pnevmatik, čeprav to ni zakonska obveza. Na ta način se namreč lahko vozniki izognejo številnim nevšečnostim na cesti, še zlasti v izrednih primerih. V Marjetici Koper poleg tega opozarjajo tudi na primerno obutev, ki naj bo protizdrsna, saj se lahko na ta način izognete resnim poškodbam, kot so zvini ali zlomi.

Občane in druge udeležence v primeru nenadnega nastanka zimskih razmer v prometu prosijo za strpnost, služba mora namreč delovati po predpisanih prioritetah, in sicer ukrepati prednostno glede na kategorijo ceste oziroma javne poti ter stopnjo nevarnosti za ljudi in okolje.