DomovNaši krajiPrijave na natečaja za Županovo vino in oljčno olje se iztekajo 

Prijave na natečaja za Županovo vino in oljčno olje se iztekajo 

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Do tega četrtka, 10. januarja, se lahko prijavite na natečaja za Županovo vino in oljčno olje. 

Mestna občina Koper je letos že dvanajsto leto zapored objavila natečaja za izbor Županovega vina oziroma oljčnega olja. Na natečaja se lokalni vinarji in oljkarji lahko prijavijo do tega četrtka, 10. januarja 2019, do 12. ure.

Na natečaj za izbor Županovega vina se lahko prijavijo registrirani vinarji, vinogradniki in vinske kleti s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper in katerih grozdje oziroma vino je izključno iz vinorodnega okoliša slovenske Istre. Vsak sodelujoči lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce vina sorte malvazija in/ali refošk, ne glede na letnik trgatve.

Vina bo ocenjevala strokovna komisija glede na videz, vonj, okus in splošen vtis.

Tudi na natečaj za Županovo oljčno olje se lahko prijavijo registrirani pridelovalci (ekstra) deviškega oljčnega olja s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, katerih oljke oziroma oljčno olje je izključno iz okoliša slovenske Istre. Vsak prijavitelj lahko sodeluje z največ tremi vzorci oljčnega olja, katerega bo ocenjevala strokovna komisija.

Najboljše vino oziroma oljčno olje bodo razglasili na zaključni prireditvi, ki bo 25. januarja v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega, ter ju okronali z nazivoma Županovo vino oziroma Županovo oljčno olje 2019.

Poleg simbolične nagrade na sami prireditvi in odkupa dogovorjene količine vina in olja, ki bodo občini služili v protokolarne in promocijske namene, bo občina zmagovalcema natečajev po novem omogočila še nekaj dodatne podpore pri promociji. Tako bo zmagovalcema natečaja za Županovo vino oziroma oljčno olje omogočila izdelavo profesionalnega promocijskega video spota in profesionalnih fotografij, ki bodo obenem služile promociji vinarstva in oljkarstva naše destinacije. Poleg tega bo zmagovalcema natečajev občina krila tudi kotizacijo na sejmu, kjer bodo promovirali bogastvo naše destinacije in gastronomije. Prav tako bo občina tistim sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje 2019, katerih vzorci oljčnega olja so bili vključeni v vodnik Flos Olei 2019 in bodo svoje vzorce oljčnega olja prijavili tudi za sodelovanje za vodnik Flos Olei 2020, krila strošek prijave za en vzorec oljčnega olja.

Ena od letošnjih novosti je tudi prodaja zmagovalnega vina na vinski fontani v Marezigah, po novem pa bodo v trgovini ob fontani prodajali tudi zmagovalno oljčno olje.

Vse podrobnosti glede natečajev so dostopne na občinski spletni strani www.koper.si, za dodatna pojasnila pa se vsi zainteresirani lahko  obrnejo tudi na Turistično organizacijo Mestne občine Koper.

Sicer je aktualni nosilec naslova Županovo vino 2018 je Refošk 2016 vinske kleti Vinales, nosilec naslova Županovo oljčno olje 2018 pa je Ekološka kmetija Morgan za olje Morgan Belica 2017.