DomovNaši krajiV Izoli prijateljsko srečanje štirih županov obalnih občin

V Izoli prijateljsko srečanje štirih županov obalnih občin

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na pobudo izolskega župana Danila Markočiča so danes v Izoli za skupno mizo sedli vsi štirje Obalni župani – poleg izolskega še Aleš Bržan, župan Mestne občine Koper, Đenio Zadković, župan Občine Piran in Gregor Strmčnik, župan Občine Ankaran. Srečanje je bilo neformalnega značaja, namen pa je bil, da bi se med seboj bolje spoznali in lažje ter učinkoviteje sodelovali v prihodnje.

»Že dolgo nisem bil na tako prijetnem srečanju kot danes, na katerem smo vsi štirje župani med drugim prišli do spoznanj, da se med seboj dobro razumemo in imamo korektne odnose, kar je temelj za dobro sodelovanje v prihodnje,« je po zaključenem srečanju v imenu vseh štirih županov povzel ankaranski župan Greogor Strmčnik, ki je edini od štirih županov z večletnimi izkušnjami v funkciji župana, medtem ko so ostali trije na tem položaju novinci. Poudaril je, da tako dobro izhodišče daje tudi možnost, da obmorske občine zaženejo projekte skupnega uresničevanja interesov in potreb vseh prebivalcev slovenske Istre, saj izzivi oskrbe z vodo, ravnanja z odpadki ipd. presegajo sposobnosti reševanja posamezne občine.

»Škoda bi bilo, da bi zapravili priložnost, ki nam je dana, da poskusimo strniti moči na tistih področjih, kjer so pričakovanja in potrebe vseh prebivalcev slovenske obmorske Istre toliko skladna, da jih lahko rešujemo na medobčinski ravni in jih v poenotenih sporočilih prenašamo odločevalcem v Ljubljani,« je še prepričan ankaranski župan, ki je srečanje zaključil z besedami  »poslanstvo in dolžnost občin je, da skrbimo za kakovost življenja prebivalcev in za kakovostno uresničevanje skupnih interesov in potreb. Iz navedenega izhaja, da bomo premislili tudi o možnostih združevanja posameznih služb, kot na primer službe upravljanja z odpadki, s ciljem, da bi bili tako še bližje občanom, hkrati pa bi nižali stroške posameznih storitev. Ni potrebno, da vsak razvija svojo infrastrukturo, morda se lahko specializiramo – skratka priložnosti za razvoj in izboljšanje je veliko in preveč za prvo prijateljsko  srečanje ob kavi

Župani napovedujejo tudi, da se bodo v kratkem času znova srečali in oblikovali posebno odločevalsko skupino ter se konkretneje lotili posameznih področij in tem. Tovrstna srečanja naj bi postala stalnica, na njih pa naj bi sodelovale tudi strokovne službe občinskih uprav.