Znanje za zdravje

Naši krajiNoviceObvestilaPogovori Preglej vse novice
Deli vsebino

Znanstveno-raziskovalno središče Koper v sodelovanju s Splošno bolnišnico Izola že deveto leto zapored organizira javni pogovor na temo Znanje za zdravje, kjer bodo strokovnjaki odgovarjali na številna vprašaja o zdravju, med drugim tudi, ali je res, da je treba telovaditi z možgani, ali je rdeče meso koristno ali škodljivo in ali sedenje bolj škodi kot kajenje. Odgovore na vprašanja lahko dobite jutri, 9. novembra 2019, pred Slaščičarno in kavarno Triglav v Kopru.

Prvi dogodek Znanje za zdravje je ZRS Koper v sodelovanju s Splošno bolnišnico Izola izvedel pred devetimi leti z namenom ozaveščanja o boleznih srca, ožilja in posledicah neustreznega življenjskega sloga. Letos organizatorje pod pokroviteljstvom Mestne občine Koper vodi cilj dogodek približati širšemu krogu ljudi, zato bodo javni pogovor opravili pred Slaščičarno in kavarno Triglav v Kopru.

Med 10. in 13. uro bodo na prizorišču potekale meritve izbranih parametrov vašega zdravja in zmogljivosti, med 15. in 17. uro pa bodo na sporedu pogovori s strokovnjaki, ki bodo odgovorili na različna zdravstvena vprašanja. Strokovnjaki se bodo v okviru pogovora dotaknili tem, kot so sedenje, kajenje, uživanje rdečega mesa, dolgo življenje, debelost, demenca, nezdrava gibalna in kognitivna telovadba. Tako bo prof. dr. med. Anton Grad pojasnil, ali je demenco mogoče preprečiti, doc. dr. med. Mladen Gasparini bo razjasnil dilemo, ali so za debelost res krivi naši starši, ne nazadnje pa bodo o pomenu gibalne dejavnosti za zdravje spregovorili prof. dr. Boštjan Šimunič, doc. dr. Uroš Marušič in prof. dr. Radi Pišot. Inženirka živil Lilijana Vouk Grabac bo razjasnila dilemo, ali je rdeče meso škodljivo, psihologinja Ela Brecelj pa, ali res lahko vsakdo opusti kajenje. Inštruktor fitnesa Aleš Milanovski se bo dotaknil področja vadbe in pojasnil, ali je lahko gibalna vadba udi škodljiva.

Vprašanja boste lahko postavili strokovnjakom neposredno na srečanju ali pa jih vnaprej posredujete prek spletnega obrazca, ki je dosegljiv tukaj.