DomovNaši krajiZRS Koper je ustanovljen

ZRS Koper je ustanovljen

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Zaključil se je postopek izstopa Znanstveno-raziskovalnega središča iz Univerze na Primorskem, vlada je namreč sprejela sklep o ustanovitvi novega javnega raziskovalnega zavoda, Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo prihodnje leto iz sredstev dejavnosti visokega šolstva zagotovilo potrebna sredstva za ustanovne obveznosti v višini do 250.000 evrov, namenjenih Univerzi na Primorskem.

Zgodba ZRS-ja končno dobila epilog

Spomnimo, da se je ZRS lani odločil, da bo izstopil iz članstva Univerze na Primorskem, zato je bilo treba na novo urediti njegov status. K ustanovitvi novega ZRS, zdaj ZRS Koper, so vlado konec oktobra pozvali zaposleni v dosedanjem ZRS, saj je slednjemu grozilo, da bo zaradi izstopa iz članstva univerze konec novembra prenehal obstajati. Senat univerze je namreč septembra sklenil, da v kolikor izstop ZRS iz članstva univerze ne bo v celoti uresničen do konca novembra, se bo začel postopek reorganizacije univerze na način, da bodo raziskovalci in raziskovalno delo ZRS preneseni na univerzo, vsi drugi delavci pa bodo postali trajno nepotrebni.

University_of_Primorska_01
ZRS se je lani odločil, da bo izstopil iz članstva Univerze na Primorskem. Foto: ekoper.si

ZRS Koper, promotor znanstvene odličnosti

Javni raziskovalni zavod ZRS Koper se bo lahko povezoval z drugimi raziskovalnimi institucijami doma in v svetu na področju znanstvenih disciplin, ki jih razvijajo njegovi inštituti. V raziskovalnih mrežah in povezovanjih bo lahko igral aktivno vlogo kot partner v nacionalnih in mednarodnih projektih, spodbujevalec novih politik v internacionalizaciji znanosti, kot promotor slovenske znanstvene odličnosti in si prizadeval, da bo skupaj z drugimi raziskovalnimi zavodi utemeljil na osnovi dosežkov ustrezno financiranje raziskovanja v državnih okvirih.