DomovNaši krajiŽupan Boris Popovič sprejel koprsko “morsko deklico”

Župan Boris Popovič sprejel koprsko “morsko deklico”

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Da je potapljanje na vdih nadvse zanimiva športna panoga, pri kateri stanje duha igra večjo vlogo kot sama fizična pripravljenost, se je na današnjem srečanju s pogumno Koprčanko Alenko Artnik, ki je nedavno v Hondurasu s potopom na sto metrov globine ubranila naslov svetovne prvakinje v disciplini z mono plavutjo, strinjal koprski župan Boris Popovič.

Na današnjem sprejemu na Mestni občini Koper je župan Boris Popovič Artnikovi izrazil podporo pri njenih prizadevanjih in ji čestital za izjemne rezultate, ki jih dosega. Pogovor je potekal v sproščenem vzdušju, Artnikova pa je koprskemu županu pojasnila zakaj se je odločila za tako nevsakdanji šport, kaj jo pri tem žene in kakšni so njeni načrti za prihodnost.

Pri prostem potapljanju se skoraj vse odvija v glavi, natančneje, kar 80% uspešnega potopa se odvija v glavi. Prav zato se velik del priprav posveča prav temu. Zelo pomembna sta tudi fizična pripravljenost in dobra tehnika plavanja. K fizičnim pripravam sodi veliko kardio treninga, plavanja in fitnesa. Pri tehniki plavanja pa je potrebno s čim manj vložene energije doseči čim boljši izkoristek.

Koprčanka med elito ženskega potapljanja na vdih

Za koprsko potapljačico je resnično sanjska sezona. V Hondurasu je s potopom na sto metrov globine ubranila naslov svetovne prvakinje v disciplini z mono plavutjo in postala šele četrta ženska v zgodovini, ki ji je uspel tako veličasten potop. K temu je v Turčiji dodala dva evropska naslova, in sicer z mono (95 metrov) in dvojno plavutjo (85 metrov). V obeh disciplinah je popravila tudi svetovna rekorda.

36-letna ”freediverka” se je s svojim nevsakdanjim športom, ki zahteva brezhibno telesno pripravljenost in močno psiho, prvič srečala pred slabimi petnajstimi leti. Z leti trdega dela in premikanjem mejnikov slovenskega potapljanja si je utirala pot med najboljše potapljačiče na vdih na svetu. Danes Koprčanko uvrščamo med elito ženskega potapljanja na vdih.

Svetovni rekord v disciplini z monoplavutjo znaša 104 metre. Kdo ve, če ne bo Artnikova počasi že razmišljala o nekaj metrov višji številki?