DomovNovicePoostren nadzor nad uporabniki mobilnih naprav v avtomobilu

Poostren nadzor nad uporabniki mobilnih naprav v avtomobilu

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na območju Policijske uprave Koper bodo med 15. in 26. januarjem policisti povečali nadzor nad uporabo “naprav, ki ovirajo voznike med vožnjo”.

Uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo se povečuje, takšno ravnanje pa ima negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost, so sporočili s PU Koper.

“Motnje pozornosti med vožnjo, kamor štejemo tudi uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav, so lahko povzročitelji nastanka prometnih nesreč. Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu,” pojasnjujejo.

Foto: pixabay.com

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Kljub temu pa v policiji svetujejo, da med vožnjo ne telefonirate, saj je vožnja aktivnost, ki ji morate posvetiti vso pozornost.

V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom, svetujejo na koprski PU.

Direktor Agencije za varnost prometa Igor Velov je ravno pred nekaj dnevi napovedal zaostritev zakonodaje na tem področju. Zaradi vse jasnejšega zavedanja o nevarnosti uporabe mobilnih naprav med vožnjo, naj bi tovrstne prekrške po novem uvrstili v kategorijo hujših prekrškov, ki se kaznujejo s tremi kazenskimi točkami in 250 evri denarne globe.