DomovNaši krajiZVON SV. NAZARIJA: Jutri v Kopru slovesno oglašanje zvonov

ZVON SV. NAZARIJA: Jutri v Kopru slovesno oglašanje zvonov

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Kopru se bodo jutri ob polnih urah še posebej slovesno oglašali zvonovi, ki bodo na ta način naznanjali 684. obletnico zvona sv. Nazarija. Ta je bil namreč leta 1333 za koprsko katedralo ulit s še štirimi manjšimi zvonovi,  v beneški livarni mojstrov Jakoba in Nikolaja.

Okrog tono težak zvon danes velja za najstarejši istrski zvon v Sloveniji in je kot tak pravi simbol trdoživosti naše istrske identitete. Koprčani so ga uspeli ohraniti vse do današnjih dni, in sicer častitljivih 684 let.

Skoraj 700 let stari zvon je naš ponos

Zvon, ki je zvonil ob nastanku in propadu mnogih držav in imperijev, je danes, po 684 letih še vedno v funkciji. Vsakodnevno nas opominja, da je častno ohranjati izročila in spomin na našo dediščino, hkrati pa nas opominja, da je prav Koper mesto, ki ga od nekdaj varuje in ščiti sv. Nazarij iz Boršta.

Jutri, 6. septembra, bomo tako lahko vsako polno uro poslušali melodijo zvona sv. Nazarija, ki se ga bodo na prav poseben način, s sveto mašo v koprski katedrali spomnili jutri, 6. septembra, ob 19. uri, in v nedeljo, 10. septembra, ob 10. uri zjutraj.

BORŠT: Spominski dan ob 1460. obletnici smrti Sv. Nazarija