DomovNovice1. marec je dan pomoči in solidarnosti

1. marec je dan pomoči in solidarnosti

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes obeležujemo svetovni dan Civilne zaščite. Osrednja slovesnost bo v kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Na tej in še trinajstih regijskih prireditvah po vsej državi bodo posameznikom in organizacijam, ki delujejo na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, podelili priznanja, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Na slovesnosti na Brdu pri Kranju bo slavnostni govornik predsednik države Borut Pahor, udeležila se je bo tudi ministrica za obrambo Andreja Katič. Priznanja in nagrade Civilne zaščite za zasluge pri razvijanju in utrjevanju pripravljenosti na nesreče, pri izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč bosta podelila poveljnik CZ RS Srečko Šestan in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But.
Civilna zaščita je del organiziranih sil za zaščito, reševanje in pomoč, na regionalni in državni ravni. Foto: arhiv ekoper.si
Komisija, ki je letos izbirala kandidate, je potrdila 290 predlogov za priznanja. Na osrednji slovesnosti bodo podelili 45 priznanj in nagrad, med njimi tudi najvišje priznanje na tem področju, kipec Civilne zaščite za življenjsko delo, so v sporočilu za javnost sporočili z ministrstva za obrambo.
Dan, ki nas opominja na solidarnost
Današnji dan je za svetovni dan Civilne zaščite leta 1990 razglasila generalna skupščina Organizacije združenih narodov, v Sloveniji ga obeležujemo od leta 1992. Ta dan naj bi vsako leto spomnil na pomen pomoči in solidarnosti pri spopadanju z vsemi vrstami nesreč in katastrof.
Foto: Vojko Rotar
Civilna zaščita je del organiziranih sil za zaščito, reševanje in pomoč, na regionalni in državni ravni. Obsega organe vodenja, enote in službe za zaščito, reševanje in pomoč, zaščitno in reševalno opremo ter objekte.