DomovNovicePepelnična sreda in pokop pusta

Pepelnična sreda in pokop pusta

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Z današnjo pepelnično sredo se po cerkvenem koledarju končuje pustno obdobje, začenja pa se čas 40-dnevnega posta. Ta pomeni pripravo na veliko noč, ki bo 16. aprila. Namenjen je premišljevanju o pomenu Kristusovega trpljenja in velikonočne zmage nad smrtjo.

“Za pepelnično sredo je značilen obred pepeljenja, pri katerem duhovnik verniku na glavi naredi križec s ščepcem pepela,” je za STA pojasnil pater Metod Benedik, ki je na papeški univerzi Gregoriani v Rimu doktoriral iz zgodovine Cerkve. To naj bi po njegovih besedah pomenilo, da se človek zaveda svoje nebogljenosti pred Bogom.

Po pustovanju nas čaka 40-dnevni post. Foto: Vojko Rotar

Spoznanje, ki nas spodbudi k spremembam na bolje

Takšno spoznanje ga potem po Benedikovih besedah sili k spremembam na bolje, medtem ko je odrekanje alkoholu in določeni hrani le sredstvo, da se bolj zaveda samega sebe in sprememb v sebi.

Tudi v Evangeličanski cerkvi se na veliko noč pripravljajo s postom, ki pa ga razumejo predvsem kot notranjo pripravo na veliko noč, medtem ko zapovedanega odrekanja hrani ne poznajo.

Pepelnična sreda napoveduje post vse tja do velike noči. Foto: Vojko Rotar

Verniki Srbske pravoslavne cerkve se na veliko noč, ki jo bodo letos praznovali na isti dan kot katoliki in evangeličani, prav tako pripravljajo s postom.

Na pepelnico se končajo še zadnja pustovanja

Na pepelnico se končajo še zadnja pustovanja. Kjer pusta niso pokopali že na pustni torek, to storijo na pepelnico. Ponekod ga tudi sežgejo, vržejo v vodo ali pa celo oboje, kot denimo v Cerknici.

V Mestni občini Koper ga bomo pokopali v Dekanih.

Slanikova pojedina

Značilna družabna in kulinarična prireditev na pepelnično sredo je slanikova pojedina. V Ljubljani in Mariboru so jo do 2. svetovne vojne pripravljali nekateri priznani gostinci, udeleževali pa so se je ugledni meščani z družinami ali sami. Na jedilniku so bile različne ribe in školjke.