DomovNoviceZačenja se motoristična sezona

Začenja se motoristična sezona

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Pomlad je v zraku, sončni dnevi so na vidiku in jekleni konjiček, ki je čez zimo počival v garaži, vas vabi na vožnjo po dolgih ravnicah in hitrih ovinkih. Motoristična sezona se začenja tako za ljubiteljske motoriste kot tudi tiste, ki se z motociklizmom ukvarjajo na tekmovalni ravni.

Na vsak začetek motoristične sezone se je treba ustrezno pripraviti. Vožnja z motorjem namreč zahteva dobro telesno pripravljenost, brezhibno motorno kolo in predvsem veliko previdnosti, saj so vremenske razmere trenutno še nestanovitne.

Foto: arhiv ekoper.si

Poskrbite za psihično in fizično kondicijo

Če vas preseneti dež, pomešan z umazanijo, peskom in oljem, ceste lahko zelo hitro postanejo drsalnica. Zavedati se morate tudi, da vaše sposobnosti za obvladovanje motornega kolesa po dolgi zimi niso na enaki ravni kot v lanski sezoni.

Zelo pomembno je, da vsak voznik poskrbi za svojo psihično in fizično kondicijo ter za pregled motorja. Preveriti morate starost pnevmatik, zavorni sistem z zavorno tekočino, svetlobna telesa in ostale mehanske dele. Če vam to ne gre od rok, je najbolje, da vozilo odpeljete na servis.

“Voznikom motoristom priporočamo, da se večkrat udeležijo dodatnega usposabljanja in kondicijskih voženj ter da se dodatno poučijo o največjih pasteh za motoriste, kot so: polaganje ovinkov, prehitra vožnja, izsiljevanje prednosti, nečisto cestišče, mokro in vlažno cestišče,” so nam pred časom sporočili s PU Koper.

Foto: pixabay.com

Če ste eden od tistih voznikov, ki čez zimo praviloma ne vozite motorja, se posvetite krepitvi kondicije in mišičnih skupin, s katerimi upravljate motor. Če ste na motorju utrujeni, vam namreč hitro pade koncentracija in napravite napako, ki je lahko tudi usodna.

Nikakor pa ne smete pozabiti na popolno motoristično opremo, ki si jo nadenite tudi, ko se odpravite na krajšo pot.

Kaj pa dirkaške steze?

Po enoletnem premoru se na dirkaške steze vračajo tudi naši tekmovalci supermota, ki že komaj čakajo na začetek novih dirkaških podvigov. Ekipa Getlow racing, ki jo je ustanovil Koprčan Marko Ukota, se s polno paro pripravlja na novo sezono, prav tako se nanjo pripravlja eden najboljših slovenskih voznikov, ravno tako Koprčan, Tine Saražin, ki je bil državni prvak leta 2006, podprvak Tomos Cup 2007, prvak prvenstva Triveneto v kategoriji Expert 2010, tretji v kategoriji Top Class za prvenstvo Triveneto 2012, podprvak prvenstva Triveneto Top Class 2013 in 2014. Leta 2015 je osvojil kar tri prvenstva, in sicer slovensko državno prvenstvo, srbsko državno prvenstvo in prvenstvo Alpe Adria.

Tine Saražin s slovensko zastavo v roki in desno od njega Marko Ukota na pokalu narodov 2015, ko je Slovenija osvojila skupno 10. mesto. Foto: ekoper.si

Sezona, polna adrenalina, se bo začela na dirki v Italiji 2. aprila, ko se bodo na progi v Castellettu pomerili za pokal Supermoto Italian Trophy. Državno prvenstvo v Sloveniji pa se bo pričelo 17. aprila na progi v Vrtojbi. *