DomovNovice430. mornariški divizion praznuje 30 let

430. mornariški divizion praznuje 30 let

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

S slovesnostjo v kulturnem hramu Gledališča Koper so danes obeležili 30-letnico 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske in s tem rodu pomorstva pri nas. Slovesnosti sta se ob ministru za obrambo Marjanu Šarcu in številnih uglednih gostih udeležila tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in župan občine Ankaran Gregor Strmčnik, ki sta zbrane tudi nagovorila.

Dan rodu pomorstva praznujejmo v spomin na dan, ko se je 30. januarja 1993 v marini v Portorožu slovesno predstavila mornariška enota in od predsednika Republike Slovenije dobila bojno zastavo. 430. mornariški divizion je neposredno podrejen Generalštabu Slovenske vojske in zagotavlja vojaško obrambo slovenskega akvatorija ter sodeluje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči na morju. Sestavljajo ga pomorski operativni center, odred za specialno podvodno delovanje, odred večnamenskih plovil in vod za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Poveljnik 430. mornariškega diviziona kapitan bojne ladje Bogomir Tomažič je v svojem govoru povedal, da tudi Slovenska vojska s svojimi pomorskimi zmogljivostmi prispeva k varnosti in stabilnosti v Sredozemlju.

Da je Slovenija danes vidna pomorska država je v svojem nagovoru poudaril tudi osrednji govornik, minister za obrambo Marjan Šarec, ki je poudaril, da si ne moremo predstavljati naše identitete brez njenega pomorskega dela.

»Slovenija je pomorska država, ki mora izkoriščati vse priložnosti za nadaljnji razvoj svoje pomorske naravnanosti. Z izobraževanjem, z investicijami, z zmanjševanjem okoljskih tveganj, pa tudi s posebno pozornostjo do svoje mornarice, ki ne zagotavlja le vojaške obrambe našega morja, ampak je ob tem še nepogrešljiv dejavnik v sistemu zaščite, reševanja in pomoči na morju,« pa je v svojem pozdravnem nagovoru izpostavil koprski župan Aleš Bržan.

V sklopu prireditve je poveljnik sil Roman Urbanč enoti podelil bronasto plaketo poveljstva sil, poveljnik diviziona pa je najzaslužnejšim podelil priznanja in medalje. Plaketo enote za odlično civilno-vojaško sodelovanje so prejeli tudi Fakulteta za pomorstvo in promet, Muzej Sergeja Mašere Piran in Vaška skupnost Lopar.

Pester program obletnice je popestril nastop Orkestra Slovenske vojske z glasbeno gostjo Leo Sirk.

Foto: MOK