DomovNoviceTo so zmagovalci mednarodnega hekatona NASA Space Apps Challenge v Kopru

To so zmagovalci mednarodnega hekatona NASA Space Apps Challenge v Kopru

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na 48-urni mednarodni hekaton v Kopru, ki je sicer potekal  istočasno v več kot 200 mestih na vseh sedmih celinah, se je prijavilo 43 udeležencev iz Slovenije in Poljske.

Dijaki, študenti, razvijalci, programerji, vsi s strastjo in željo po pozitivnem učinku na svet so iskali rešitve na izzive, ki jih je postavila NASA, ter predhodno objavila na spletni strani hekatona. Kreativne aktivnosti z reševanjem izzivov so potekale v Centru mladih Koper. Organizacija odmevnega dogodka v Sloveniji pa je bila že tretje leto zapored zaupana Univerzitetnemu inkubatorju Primorske – UIP.

Kreativne aktivnosti z reševanjem izzivov so potekale v Centru mladih Koper.

Letošnji izzivi za reševanje, ki jih je izbrala NASA, so se nanašali na šest tematskih področij: »A lahko zgradite…«, »Pomagajte drugim odkriti Zemljo«, »Vulkani, ledene gore in asteroidi«, »Kar planet Zemlja zdaj potrebuje je…«, »Ledeno bleščanje« in »Vesolje lepot in čudes«. Tudi letos je ameriška vesoljska agencija NASA dala na razpolago vse svoje odprte baze podatkov, reševanje izzivov pa je potekalo pod strokovnim mentorstvom ekipe UIP.

Zmagala ekipa Blue Ice.

Zmagala je ekipa Blue Ice (Eva Pincin, Ula Valentič, Alenka Skvarč, Luka Andolšek, Matija Gaspar), ki skozi kooperativno igro rešuje izzive globalnega segrevanja. Poleg prve nagrade, so prejeli tudi nagrado občinstva People’s Choice Award. Drugo mesto je zasedla skupina Koperchani Tribe (Nik Lisjak, Ivanka Jerman, Tina Štemberger, Mirt Hlaj, Sašo Vučič), ki je ustvarila aplikacijo, ki nam pomaga v primeru naravnih in drugih nesreč. Naloga obeh ekipe je sedaj posneti video, ki ga bodo v naslednjih dneh poslali na NASO. Sledilo bo svetovno glasovanje za globalnega zmagovalca.

Robosončki zmagovalci tekmovanja NASA Space Apps junior

V okviru NASA Space Apps Challenge-a je UIP v sodelovanju z Zavodom za izobraževanje in raziskovanje M-Aleja Koper in First Lego league Slovenija Zavodom Super Glavce, organiziral tudi tekmovalni program za otroke – NASA Space Apps junior. Prijavitelji so reševali naloge FLL 2018 »INTO ORBIT – V VESOLJE«. Zmagala je ekipa RoboSončki OŠ Koper (Jakob Golubić, Timon Jeretič, Matija Dokić, Tilen Malej, Filip Umer, Yelisey Aksonov, Nika Malej, Petra Primožič, Joni Palčič), tik pod vrh so se uvrstili RoboLevi (Klemen Gačnik, Mark Placer, Rudi Škerlič, Tian Subotić, Julian Stegovec, Tine Jovanovič), tretji pa so bili člani ekipe M-Aleja 1 (Lin Jurak, Gabriel Koščica, Luis Grilc Stepančič).