DomovNoviceZa ponedeljek napovedan močan veter

Za ponedeljek napovedan močan veter

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Agencija RS za okolje (Arso) je za ponedeljek popoldne za območje zahodne in osrednje Slovenije razglasila rdeče vremensko opozorilo zaradi močnega vetra, ki bi lahko dosegal 100, na jugozahodu tudi 120 kilometrov na uro.

Arso je za danes za zahod države izdal oranžno opozorilo zaradi močnega vetra in padavin, pričakujejo tudi povišano plimovanje morja. Za preostali del države je izdano rumeno opozorilo zaradi vetra in dežja.

Pričakujejo, da bo v višjih legah do večera pihal jugozahodnik s hitrostjo med 70 in 90 kilometrov na ur, sunki vetra okoli 70 kilometrov na uro se lahko pojavijo tudi na izpostavljenih mestih po nižinah.

Kot so zjutraj objavili na Twitterju, sunki južnega vetra na Slavniku, Ratitovcu in Uršlji gori dosegajo hitrost okoli 90, na Kredarici pa do 140 kilometrov na uro.

Veter spremljajo tudi obilne padavine. Deževje bo v zahodni, osrednji in južni Sloveniji trajalo do torka zjutraj. Vmes bodo tudi krajevno močnejši in dolgotrajnejši nalivi, napovedujejo.

Arso je za ponedeljek popoldne razglasil rdeče opozorilo zaradi močnega vetra – sunki bi lahko dosegali 100 kilometrov na uro, na jugozahodu tudi 120 kilometrov na uro.

Uprava za pomorstvo je davi zaradi močnega vetra priprla Luko Koper. To pomeni, da o dovoljenju za privez ali odvez odločajo za vsako ladjo posebej. Sunki vetra na območju koprskega pristanišča po podatkih uprave trenutno presegajo 15 metrov na sekundo (54 kilometrov na uro).

Na močan veter in obilne padavine opozarjajo tudi v bližnjih državah. Hrvaški hidrometeorološki zavod je za celotno območje jadranske obale izdal rdeče opozorilo zaradi padavin, ki bi lahko dosegle 120 litrov na kvadratni meter, in oranžno opozorilo zaradi vetra. Jugo bi lahko dosegel 110 kilometrov na uro.