DomovNoviceARSO RAZGLASIL RDEČI ALARM: Zaradi močnega vetra je gibanje na prostem nevarno!

ARSO RAZGLASIL RDEČI ALARM: Zaradi močnega vetra je gibanje na prostem nevarno!

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Po podatkih Agencije RS za okolje, morje ob slovenski obali trenutno poplavlja.  Izolo in Piran je tekom dneva že poplavilo, v Kopru je stanje zaenkrat v mejah normale. Gladina morja se sicer postoma znižuje, zvečer in v noči na torek pa bo ponovno narasla. Morje bo najbolj izpostavljene dele obale poplavilo v višini okoli 50 cm, na postaji v Kopru lahko preseže tudi višino 350 cm. Morje bo poplavljalo v širšem obsegu od običajnega.

Danes popoldne se bo krepil veter južne smeri, ki bo najmočnejši zvečer in v noči na torek. Najmočnejši sunki bodo na Primorskem, Notranjskem in delu Gorenjske po nižinah lahko marsikje dosegli hitrosti od 90 do 110 km/h, v višjih legah pod gozdno mejo pa krajevno do 140 km/h.

Po podatkih portala Meteo Alarm lahko maksimalna hitrost vetra doseže hitrosti od 100 do 120 km/h. Veter lahko lokalno povzroča razdejanje, spodkopava drevesa, prevrača daljnovode … Prav zaradi močnih sunkov vetra je promet ponekod lahko onemogočen, verjetne pa so tudi daljše prekinitve v oskrbi z električno energijo.

Iz Službe za zaščito in reševanje Mestne občine Koper ob tem opozarjajo, da je zaradi vremenskih razmer gibanje na prostem nevarno, zato prebivalcem svetujejo, da naj ostanejo v varnih, zaprtih prostorih. “Predvsem poskrbite za lastno varnost in varnost vaših bližnjih,” še dodajajo in priporočajo zelo veliko previdnost in sprotno spremljanje meteoroloških opozoril ter dosledno upoštevanje navodil organov Civilne zaščite in Uprave za pomorstvo. V primeru, da potrebujete pomoč POKLIČITE ŠTEVILKO 112.

Čeprav je stanje v Kopru trenutno občutno boljše od tistega v Izoli in Piranu, kjer je že v zgodnjih popoldanskih urah poplavilo obalni del, je zaradi močnega in sunkovitega vetra gibanje na prostem nevarno.

Kljub ukrepom, ki jih je občina izpeljala v zadnjih letih z namenom preprečiti, da bi ob visokem plimovanju in daljših deževnih obdobjih mesto poplavilo, previdnost ne bo odveč niti v večernih urah, ko je napovedano ponovno zvišanje gladine morja. V Mestni občini Koper zato prebivalcem svetujejo, da danes svojih vozil ne parkirajo v neposredni bližini obale oz. na območjih, ki so v depresiji.