DomovNoviceAltroke Istra Gourmet Festival prihaja v slikovit Topolovec

Altroke Istra Gourmet Festival prihaja v slikovit Topolovec

Naši krajiNoviceProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred vrati je letošnji drugi Altroke Gourmet Festival, ki ga bo v četrtek, 27. junija, prvič gostila pristna istrska vasica Topolovec pri Belvedurju. Na butični lokaciji koprskega podeželja bodo ljubitelji kulinaričnih dogodkov uživali v istrskih jedeh in koncertu istrske pevske skupine Kantadore ter priljubljene primorske pevke Tinkare Kovač. Za obiskovalce bo zanimiv tudi turnir more, glasne istrske igre, in kratek voden pohod do cerkve sv. Hieronima, ki se nahaja nedaleč od vasi.

Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper skupaj s krajevno skupnostjo Gradin in lokalnimi ponudniki pripravlja četrtkov poletni večer na trgu v osrčju Topolovca, vse od 17. do 24. ure. Tokratnemu festivalu bo zagotovo poseben pečat dal ravno intimen istrski ambient, ki ga ponuja vasica.

Svoje brbončice bodo obiskovalci med drugim lahko razvajali z okusnimi fuži s tartufi, priljubljenimi pidoči, tortelini po receptu none,  pljukanci s šparglji in dimljeno skuto ter drugimi ribjimi in mesnimi istrskimi dobrotami. Ob odlični hrani se izvrstno podajo vina avtohtonih istrskih sort, med katerimi sta refošk in malvazija ter tudi drugi napitki, ki jih bodo ponujali ponudniki.

Poleg istrskih dobrot pripravljenih izpod rok lokalnih ponudnikov, bodo obiskovalci uživali ob koncertu istrske pevske skupine Kantadore, ki je v svojih tridesetih letih  delovanja dosegla svoj namen, obudili so nekaj biserov domače kulturne dediščine in jih ponesli v svet.  Zbirajo, prirejajo in  pojejo stare istrske pesmi  v narečju, kot so jih nekoč peli  njihovi predniki in tako spodbujajo mlajše generacije k poznavanju starih običajev in ustnega izročila. Intimen večer pa bo s svojim glasbenim nastopom pričarala tudi Tinkara Kovač, priljubljena primorska pevka, ki je Slovenijo s pesmijo Spet leta 2014 zastopala na Evroviziji. Odigrala je že številne koncerte tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Na trgu v Topolovcu bomo lahko skupaj s Tinkaro prepevali njene uspešnice.

Turnir more, istrske tradicionalne igre

Tokratni Altroke prinaša tudi istrski spremljevalni program. Od 18. ure naprej se bo odvil turnir »More Cantade«, tradicionalne glasne istrske igre, ki se igra v parih in pri kateri se uporabljajo narečne besede. Zavod in društvo Fined vabita vse poznavalce igre, da preizkusijo svoje veščine in se pomerijo s prijatelji. Prijave na turnir potekajo na dogodku, v četrtek, od 17. ure naprej na info točki. Zmagovalce čakajo pokali in super nagrade, obiskovalce pa prav posebno doživetje ob gledanju in navijanju.

Pohod do cerkve sv. Hieronima

Vsi ljubitelji raziskovanja so vabljeni na kratek voden sprehod do cerkve sv. Hieronime, ki se nahaja nedaleč od vasi. Manja Vrenko iz nevladne organizacije Sončni grič, ki se zavzema za trajnostno kulturo bivanja  in dostojno prihodnost ljudi po gričih slovenske Istre nas bo ob 18.30 in 20.00 vodila do 10 minut oddaljene cerkvice, ki leži na bregu pod vasjo iz katerega se odpira obsežen razgled na dolino reke Rokave.

V Topolovec z brezplačnim Altroke avtobusom

Na festivale se lahko obiskovalci odpeljejo z brezplačnim Altroke avtobusom in tako na uživajo brezskrbno. Iz centra Kopra bo proti Topolovcu vozil iz postaje pri Zelenem parku. Novost je vmesna postaja, avtobus se bo ustavil tudi v Svetem Antonu. Vozni red je dostopen tukaj.

Foto: Jaka Ivančič, Jakob Bužan, Matia Ščukovt, ZKD MOK