DomovNoviceBloudkova plaketa tudi za Koprčana Sama Maslešo

Bloudkova plaketa tudi za Koprčana Sama Maslešo

Naši krajiNoviceŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Na Brdu pri Kranju je potekala 59. podelitev Bloudkovih priznanj za leto 2023. Bloudkove nagrade, najvišja državna priznanja za šport, so letos prejeli smučarski skakalec Anže Lanišek za vrhunski mednarodni športni dosežek, trojica pa za življenjsko delo v športu, to so Janez Penca, Vojko Orel in Franc Ekar. Bloudkovo plaketo za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa pa je prejel tudi Koprčan Samo Masleša.

Priznanja Stanka Bloudka so najvišja državna priznanja na področju športa v Republiki Sloveniji, ki se podeljujejo za delo in dosežke na področju športa. Podeljujejo jih že od leta 1965.

Poleg štirih nagrad je odbor podelil tudi deset plaket, ki so jih dobili za življenjsko delo v športu Franc Hočevar, Matjaž Jemec, Zdenko Mikulin, Danilo Vladimir Sergaš, za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa organizacijski odbor maratona treh src ter Zvone Dežnak, Edvard Hafner, Samo Masleša in Janez Slatinšek, za pomemben tekmovalni dosežek pa Vita Lukan.

»Slovenski šport še naprej dosega izjemne rezultate in potrjuje svojo visoko vrednost tudi v svetovnem merilu. Praktično ni športne panoge, v kateri ne bi imeli svojih predstavnikov vsaj v širšem, če že ne ožjem evropskem in svetovnem vrhu. Kljub svoji majhnosti postajamo vse boljši tudi v ekipnih športih. Razvoj, tako v vse večje število športov kot v vrhunske rezultate, je nekaj, kar nas upravičeno navdaja s ponosom. Do razpisnega roka je na odbor za podelitev letošnjih nagrad in priznanj prispelo 60 vlog za 50 nominirancev. Odbor se je izbora kot vselej lotil spoštljivo strokovno in odgovorno, odločali in odločili smo se po najboljših močeh,« je ob letošnji razglasitvi povedal Viki Grošelj, predsednik Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj.

Na 59. podelitvi sta navzoče pozdravila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Plaketa za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa

Masleša je Bloudkovo plaketo prejel za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa, predlagal ga je Judo klub Koper.

Koprčan Samo Masleša, doktor kinezioloških znanosti, je velik ljubitelj športa in ima več kot 30 let izkušenj v judu. V mladosti je bil večkratni državni prvak in član slovenske izbrane vrste, nato pa dolgoletni trener v judo klubih Koper, Šiška, Branik Broker iz Maribora in Nova Gorica.

Njegovi varovanci so osvajali državne naslove, se udeleževali svetovnih in evropskih prvenstev in dosegali odlične rezultate. Že več kot dve desetletji se udejstvuje na področju otroškega in inkluzivnega juda. Na judo zvezi je vpeljal inovativne pristope pri treningu, ki jih je kot primer dobre prakse prepoznala tudi Mednarodna judo zveza. Tako doma kot v tujini je veliko predaval o pomenu inkluzije in se pred nekaj leti vrnil v slovensko Istro, Koper, kjer je zasnoval program Genialni varni gibalni program. Gre za multidisciplinarni program za razvoj tako športnih talentov pri mladih kot za kondicijsko pripravo pri vrhunskih športnikih.

Foto: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Tomaž Primožič/FPA