DomovNoviceBLUECRAB za zaščito biotske raznovrstnosti severnega Jadrana

BLUECRAB za zaščito biotske raznovrstnosti severnega Jadrana

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V drugi polovici aprila se je začel dvoletni projekt Blue Crab Lifecycle Understanding and Ecosystem Management in Europe (BLUECRAB), ki ga sofinancira Evropska unija v okviru programa Interreg VI-A Italija–Slovenija 2021–2027. V ponedeljek je v mestu Caorle potekal prvi delovni sestanek, na katerem so se zbrali predstavniki Confcooperative Unione Regionale del Veneto in projektni partnerji, da bi razpravljali o začetnih aktivnostih in načrtih za izvajanje projekta.

Projekt BLUECRAB predstavlja izjemno priložnost za zaščito in ohranjanje biotske raznovrstnosti severnega Jadrana ter podporo lokalnim gospodarskim dejavnostim, povezanih z morjem. Z inovativnimi pristopi, digitalizacijo in trajnostnim ribolovom bo projekt prispeval k dolgoročnemu varstvu okolja in izboljšanju ekonomskih razmer na tem območju.

Glavni cilj projekta BLUECRAB je zaščititi območja severnega Jadrana pred škodljivimi vplivi invazivne modre rakovice. Projekt predvideva ustanovitev stalnega observatorija znanstvenih in gospodarskih študij za spremljanje in blaženje negativnih učinkov modre rakovice. Razviti bodo čezmejna strategija in dva akcijska načrta, ki bosta preizkušena v pilotnih dejavnostih: sistematično spremljanje širjenja modre rakovice z uporabo aplikacij in IT orodij ter selektivne ribolovne prakse za nadzor populacije. Sodelovanje institucij, ribičev in lokalnih skupnosti bo tako omogočilo učinkovito medsebojno usklajevanje ter širjenje znanja med Italijo in Slovenijo.

Poleg Mestne občine Koper so partnerji projekta Federazione Provinciale Coldiretti Venezia, Università degli Studi di Trieste, Nacionalni inštitut za biologijo, Zavod za ihtiološke in ekološke raziskave in Confcooperative Unione Regionale del Veneto kot vodilni partner.

Foto: naxta.it