DomovNoviceBoris Popovič po volilni nedelji: “Dokler ne zmagaš, se ne ustaviš!”

Boris Popovič po volilni nedelji: “Dokler ne zmagaš, se ne ustaviš!”

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski župan in predsedniški kandidat Boris Popovič je rezultate včerajšnjih volitev pričakal v štabu v ljubljanskem Hotelu Lev. Čeprav se mu ni uspelo uvrstiti v drugi krog, pravi, da ga to ne bo odvrnilo od prizadevanj za spremembe, ki jih Slovenija nujno potrebuje.

Popovič se je v prvem odzivu po zaprtju volišč zahvalil volivcem za njihov glas. Ob tem je poudaril, da nizka udeležba kaže na nezadovoljstvo ljudi, ki niti ne upajo več, da se bo kaj spremenilo, “to je žalostno”. Udeležba je bila namreč krepko pod 50 odstotki.

“Velika večina Slovencev ni zadovoljna in ponosna na svojo državo,” je ocenil Popovič in izpostavil revščino, prenizke pokojnine, plače ter slabe razmere v sodstvu. “Dokler udeležba ne bo vsaj 70 odstotkov, pomeni, da nismo na pravi poti,” je še dejal.

Sicer kampanjo ocenjuje kot preveč medlo. “Na koncu je bilo malo bolje, smo imeli kandidati nekaj več priložnosti povedati svoja stališča,” je dejal.

“Prebivalcem smo skušali povedati, kaj si želimo, kaj smo sposobni narediti in kaj bi bilo v naši državi treba narediti,”je še dejal Popovič.

“Velika večina Slovencev ni zadovoljna in ponosna na svojo državo,” je ocenil Popovič in izpostavil revščino, prenizke pokojnine, plače ter slabe razmere v sodstvu.

“Dokler udeležba ne bo vsaj 70 odstotkov, pomeni, da nismo na pravi poti,” je še dejal.

Popoviča je prišel v štab podpret tudi odvetnik Franci Matoz, ki je izrazil prepričanje, da bo Popovič ne glede na rezultat ostal politično aktiven. Meni, da se bo njegova stranka razširila in bi v primeru sodelovanja na državnozborskih volitvah tam dosegla dober rezultat. 

V drugem krogu bo podprl Šarca

V kasnejšem nagovoru v uradnem medijskem središču v Cankarjevem domu je Popovič dejal, da se je pošteno boril in se za takšne kampanje zahvalil tudi protikandidatom. Kritičen pa je bil do nekaterih javnomnenjskih raziskav in soočenj, ki po njegovih ocenah niso bila dobro izvedena.

Največji poraz Popovič sicer vidi v prenizki volilni udeležbi. “Mislim, da to ni neka dobra popotnica za naprej. Nismo prepričali mladih, da bi se udeležili volitev, nismo prepričali tistih, ki se običajno ne udeležujejo volitev,” je opozoril in napovedal, da bo v drugem krogu “podprl spremembo”. To bo po njegovih besedah Marjan Šarec, če ga ta prepriča, da za njim ni “stricev in tet”.

Vodja Popovičeve kampanje Gašpar Gašpar Mišič je pred tem v štabu podatke o volilni udeležbi komentiral z besedami, da se nezaupanje v slovensko politiko stopnjuje, slaba udeležba pa pove vse. Popovičev rezultat je ocenil kot soliden. “Dejstvo je, da so se tisti državljani, ki so prišli na volišča, odločili za kandidata, ki je že na sceni. Očitno so zadovoljni s stanjem v državi,” je dejal.

Glede sodelovanja Popovičeve stranke na državnozborskih volitvah je dejal, da “to še ni konec”. “Dokler ne zmagaš, se ne ustaviš,” je dodal.