DomovNoviceBrezplačni tečaj varnega plavanja za starejše

Brezplačni tečaj varnega plavanja za starejše

Naši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Center dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper v sodelovanju z licencirano učiteljico plavanja Nikolino Jeretič v juliju izvaja brezplačni tečaj Varno plavanje za starejše, ki poteka v Obmorskem parku Žusterna. Življenje ob morju nam poleti ponuja priložnost za uživanje na plaži, zlasti za starostnike pa je ob tem pomembno zavedanje o tveganjih in tem, kako se odzvati na morebitne težave, ki se lahko zgodijo med plavanjem.

Namen tečaja je, da starostniki pridobijo vodne kompetence, ki jim bodo omogočale ustrezne odzive ob nepričakovanih zapletih v vodi in ob njej. Osnova varnega plavanja je namreč plavanje s potapljanjem glave in izdihovanjem v vodo, čemur se nekateri kopalci izogibajo. Tisti, ki plavajo žabico v navpičnem položaju, ne da bi pri tem potopili glavo, niso ustrezno prilagojeni na vodo, zato jim lahko ob izrednih okoliščinah, kot so krč v mišicah, nenaden večji val ali padec v vodo, grozi nevarnost utopitve.

Plavanje je gibalna dejavnost, ki aktivira vse mišice v telesu in nima negativnih vplivov na kosti in sklepe. Poleg tega zmanjšuje anksioznost in depresivnost, izboljšuje razpoloženje, samopodobo ter ugodno vpliva na spanje. Plavanje je tudi ena od aktivnosti, ki spodbuja druženje in socialno vključenost starejših. V Centru dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper se blagodejnega učinka druženja še kako zavedajo: »CDA nudi veliko različnih vsebin, ki jih naši uporabniki prepoznavajo kot koristne in zabavne ter se jih z veseljem udeležujejo. Tokrat za svoje uporabnike prvič organiziramo brezplačen tečaj varnega plavanja, s katerim tečajniki lahko samozavestneje in varneje vstopijo v poletno sezono plavanja,« izpostavlja Helena Videtič, strokovna vodja CDA.

Ljudje so bolj ali manj plovni, kar pomeni, da se prav vsi lahko obdržijo na vodni gladini. Razlikujejo pa se v oceni lastnih plavalnih sposobnosti in glede na njihov odnos do vode. Prav to pomembno vpliva na to, kako sproščeno in varno se počutijo v vodi. Zakonitosti, ki veljajo v vodi, namreč ne veljajo na kopnem, zato se je nanje treba prilagoditi. Posameznik, ki zaradi strahu pred vodo plava žabico z glavo vedno zunaj vode, ni ustrezno prilagojen na vodo. Izredne okoliščine ga lahko močno prestrašijo in ogrozijo njegovo varnost. »Z varnostnega vidika je zato izjemno pomembno, da smo prilagojeni na potapljanje glave, gledanje pod vodo in izdihovanje v vodo. To je tudi pot do obvladovanja različnih plavalnih tehnik, ki nam omogočajo bolj učinkovito in varno plavanje,« poudarja vodja tečaja Nikolina Jeretič in dodaja: »Cilj varnega plavalca je dovolj dobro plavanje, da se ob zavedanju svoje plavalne omejenosti v vodnem okolju počuti svobodnega in varnega.«

Tečaj varnega plavanja vključuje prilagajanje na vodo, kar je prvo, s čimer se začne učenje plavanja. Popolna prilagojenost na vodo je tudi prvi cilj, ki ga želijo doseči z izvedbo tečaja. Šele takrat se lahko posameznik v vodi počuti varno in sproščeno. Prilagajanje na vodo vključuje prilagajanje na upor vode, potapljanje glave, gledanje pod vodo, izdihovanje v vodo, plovnost in drsenje v vodi. Šele nato se lahko udeleženec tečaja uči in izpopolnjuje plavalne tehnike (kravl, prsno in hrbtno). Pri tem je poudarek na položaju telesa, izvedbi udarcev in zaveslajev, gibanju glave z dihanjem v koordinaciji z zaveslaji ter na koordinaciji tehnike.

»Plavanje je gibalna aktivnost, ki jo lahko najdlje ohranimo, ker nas voda razbremeni lastne teže in zaradi svoje gostote onemogoča nenadne gibe ter posledično poškodbe. Z nekaj dobre volje in truda se lahko vsak nauči dovolj dobro plavati. Takrat pa je tudi veselje do plavanja večje,« dodaja Jeretič.

Julijski brezplačni tečaj je namenjen tudi preverjanju interesa in potrebe po taki aktivnosti v naši občini. Glede na dobre odzive tečajnikov organizatorji upajo, da se bodo tovrstni tečaji izvajali tudi v prihodnje. V hladnejših mesecih je notranji bazen na Bonifiki dobra zamenjava za trenutno prijetno vodno okolje, ki ga ponuja nov obmorski park. Morebitni interesenti za jesenski tečaj varnega plavanja za starejše lahko več informacij pridobijo na Centru dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper.

Več informacij o aktivnostih Centra dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper na povezavi.

Foto. CDA Koper