DomovNaši krajiCIMOS: V ponedeljek ga prevzamejo Italijani

CIMOS: V ponedeljek ga prevzamejo Italijani

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko so pred dnevi Cimosovi nadzorniki podali odstopne izjave, bodo na ponedeljkovi skupščini imenovani novi nadzorniki. Po predlogu Cimosovega prevzemnika Palladia Finanziarie prihajajo iz italijanskih vrst. Po poročanju Dnevnika bo sledila preknjižba delnic, s čimer bo Cimos prešel v italijanskega finančnega sklada Palladio Finanziaria.

Na ponedeljkovi skupščini bodo državni lastniki Cimosa na čelu z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), skoraj polovično lastnico koprske družbe, podali soglasje o prodaji družbe Italijanom, so na časniku izvedeli neuradno.

Foto: arhiv ekoper.si

Za nakup Cimosa bodo Italijani odšteli 100.000 evrov kupnine

Četudi bi bila, upoštevaje, da ima Cimos od osmih sedem delničarjev v državni lasti, skupščina lahko univerzalna (v primeru, da se je udeležijo vsi lastniki, se lahko izvede dan po sklicu), so jo po informacijah Dnevnika sklicali že pred enim mesecem.

Do nedavnega namreč ni bilo jasno, kako bo v sklepni etapi ravnala Mednarodna finančna korporacija (International Finance Corporation), ki deluje v okviru svetovne banke in je lastnica približno osmih odstotkov Cimosovih delnic. Tudi te naj bi pridobili Italijani.

Za nakup Cimosa bodo Italijani odšteli 100.000 evrov kupnine. Ta znesek so konec aprila nakazali na poseben račun, lastniki pa ga bodo prejeli po preknjižbi delnic. Poleg tega bo Palladio Finanziaria, lastnik že dveh proizvajalcev delov za avtomobilsko industrijo, prevzel 110 milijonov evrov dolgov. Po prevzemu se je zavezal, da bo Cimos dokapitaliziral z 20 milijoni evrov, v prihodnjih treh letih pa je predvidena še 50-milijonska dokapitalizacija.

Razmerja s Hrvati so bila glavni kamen spotike pri prodaji

Glavni kamen spotike so sicer pri prodaji Cimosa predstavljala njegova razmerja s Hrvati. Hrvaška agencija za zavarovanje depozitov (DAB) je namreč lani proti Cimosu vložila skoraj 60-milijonsko tožbo. Obveznosti izvirajo iz 80. let minulega stoletja, ko se je Cimos zadolžil pri pozneje propadli Riječki banki za približno 20 milijonov mark, po njenem propadu pa je terjatve prevzela DAB. Četudi obstoj terjatev ni nesporen, bo DUTB Hrvatom nakazala sedem milijonov evrov.

DUTB je nase prevzela tudi drugo možno Cimosovo obveznost do Hrvatov, ki izvira iz nepremičnin, ki jih je koprski družbi uspelo vknjižiti v zemljiško knjigo na svoje ime. V najslabšem primeru bo morala DUTB po neuradnih informacijah Dnevnika iz tega naslova plačati od tri do pet milijonov evrov.

Po drugi strani naj bi DUTB prevzela tudi možne Cimosove terjatve do francoskega proizvajalca avtomobilov PSA v višini več milijonov evrov. Ta je s Cimosom prekinil sodelovanje, ker pa ni bil zadovoljen z novim dobaviteljem, je z njim pred kratkim ponovno začel sodelovati. Kljub temu naj bi DUTB tožila PSA, še poroča Dnevnik.