DomovNoviceDanašnji mednarodni dan človekovih pravic pod geslom Mladi za človekove pravice

Današnji mednarodni dan človekovih pravic pod geslom Mladi za človekove pravice

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mednarodni dan človekovih pravic obeležujemo 10. decembra, na ta dan leta 1948 je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela splošno deklaracijo človekovih pravic, zgodovinski dokument, v katerem so države prvič zapisale pravice in svoboščine vseh ljudi, ne glede na njihove okoliščine. Današnji mednarodni dan človekovih pravic na svetovni ravni poteka pod geslom Mladi za človekove pravice. Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob tem opozoril, da takrat, ko govorimo o človekovih pravicah, govorimo o dostojanstvu.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina si ob tem dnevu želi, da bi se država takoj odzvala na stiske ljudi in z najučinkovitejšimi instrumenti preprečila revščino ter več pozornosti namenjala mladim in podnebnim spremembam.

Ob mednarodnem dnevu človekovih pravic je tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pozval k podpori in zaščiti mladih ljudi, ki se zavzemajo za človekove pravice. »Mladi po vsem svetu se namreč organizirajo, protestirajo in se zavzemajo za pravico do zdravega planeta, za enake pravice žensk in deklic, želijo sodelovati pri odločanju in svobodno izraziti svoje mnenje,« je izpostavil Guterres.

Med drugimi je tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet poudarila, da občuduje »pogum in jasnost žensk, moških in mladih, ki so mirno izražali svoje zahteve v želji, da bi dosegli več svobode in pravice.«