DomovNoviceDanes obeležujemo 75 let osvoboditve mesta Koper

Danes obeležujemo 75 let osvoboditve mesta Koper

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Čeprav bo 75. obletnica zmage nad fašizmom letos minila brez zborovanj in slovesnosti, se v Združenju protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper s ponosom spominjajo preteklih dogodkov in pogumnih dejanj naših očetov in nonotov, ki so se z ljubeznijo do svoje zemlje borili za svobodo in boljši jutri.

Leta 1944 so Nemci okrepili svoje moči v Istri, saj naj bi se tam izkrcali zavezniki, a je bilo v začetku leta 1945 že jasno, da te invazije ne bo. Ker je za Nemce Istra izgubila svoj pomen, so se ti v aprilu začeli postopoma umikati, vendar brez boja ni šlo. Sočasno z osvobajanjem Trsta je potekalo tudi osvobajanje dela Istre, Gorice in Primorske.

Na našem območju so se v času med 23. in 28. aprilom vrstili intenzivni posveti in premiki partizanskih enot. 28. aprila so se v Burjah pri Marezigah zbrali borci in aktivci za pohod na Koper, že naslednjega dne je sledila akcija osvobajanja političnih jetnikov, ki jo je vodil takratni pomočnik okrožnega načelnika oddelka narodne zaščite (OZN) Danilo Primož Petrinja. S skupino borcev vojske državne varnosti, ki so jo sestavljali Alojz Rener-Maček, Pavel Andrejašič-Izidor, Emil Škrl-Bolte, Danilo Ivančič-Duško, Anton Čuk in Mario Ivančič-Stanko, je krenil s Pomjana proti Kopru in se po uspešno izpeljani akciji reševanja političnih zapornikov začasno umaknil v  Baniče.

Na današnji dan, 30. aprila leta 1945 je 4. bataljon 18. bazoviške brigade skupaj s predstavniki okrožnega komiteja Komunistične partije Slovenije pripravil enoto za pohod na Koper, medtem ko je na območju Gažona, Semedele, Žusterne in Škocjana že potekalo več spopadov med različnimi partizanskimi enotami in nemško vojsko. Stekla so tudi pogajanja glede razorožitve in umika nemških enot iz mesta. Z vkorakanjem partizanskih čet v Koper je Nemška vojska razglasila predajo in v popoldanskih urah odplula iz mesta. Razstrelitev pristanišča je preprečil eden od nemških vojakov, ki je po besedah prič zadnjih hip prerezal žico, s katero so bile povezane mine in tako preprečil eksplozijo.

»Kaj je takrat pomenila svoboda za nas Istrane, Primorce, ki smo si jo ob pomoči borcev iz vse Jugoslavije priborili v zadnjih dneh aprila in 1. maja 1945. To ni bila svoboda po 4 letih okupacije in vojne, ampak po 25 letih fašističnega etnocida in genocida,« so na svoji spletni strani zapisali v Združenju protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper, kjer bodo letos spomin na pogumna dejanja naših ljudi obeležili nekoliko drugače. S krajšimi filmskimi posnetki, ki pripovedujejo zgodbo o osvoboditvi koprskih zaporov in Trsta, o zloglasni tržaški Rižarni ter junaških krajanih Gabrovice, ki so svoja življenja dali za svobodo. Več si poglejte na http://www.zb-koper.si/.