DomovNoviceDanes obeležujemo mednarodni dan študentov

Danes obeležujemo mednarodni dan študentov

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

17. novembra obeležujemo mednarodni dan študentov, ki simbolizira boj študentov za človekove pravice za demokratično družbo in boj proti diskriminaciji. Ob mednarodnem dnevu študentov Študentska organizacija Univerze na Primorskem opozarja, da kljub epidemiji mladi potrebujejo socialni stik in druženje s svojimi vrstniki.

Ta datum je za mednarodni dan študentov razglasil mednarodni študentski svet v Londonu leta 1941 v spomin na nacistično okupacijo praške univerze leta 1939 in na zaustavitev študentskih demonstracij z aretacijo številnih študentov in deportacijo več kot 1.200 študentov v koncentracijska taborišča ter z ubojem devetih študentov in profesorjev.

Ob mednarodnem dnevu študentov Študentska organizacija Univerze na Primorskem opozorja, da kljub epidemiji mladi potrebujejo socialni stik in druženje s svojimi vrstniki. Razumejo, da to trenutno ni mogoče, vendar opozarjajo, da je v slovenski Istri premalo družabnih prostorov, v katerih bi se mladi lahko družili in povezovali.

»Mednarodni dan mladih naj bo opomnik vsem tistim odločevalcem, ki imajo trenutno v rokah tudi usodo študentov. Čas je, da sprejmejo odgovornost, ukrepe, ki bodo študentom izboljšali položaj in prenehajo napadati mlade,« je ob Mednarodnem dnevu študentov povedal Jure Ciglar, predsednik ŠOUP.

Foto: ŠOUP