DomovNoviceDanes obeležujemo Svetovni dan krvodajalcev

Danes obeležujemo Svetovni dan krvodajalcev

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Vsako leto države po vsem svetu 14. junija praznujejo Svetovni dan krvodajalcev. Namen praznika je širiti zavedanje o pomembnosti varne krvi in krvnih pripravkov ter se zahvaliti vsem prostovoljnim krvodajalcem, ki s svojim nesebičnim dejanjem rešujejo življenja.

  1. junija obeležujemo Svetovni dan krvodajalcev, ki je namenjen dviganju globalne ozaveščenosti o potrebah po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo, poudarjanju pomembnosti prispevka prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev k nacionalnim zdravstvenim sistemom podpori nacionalni transfuzijski službi, krvodajalskim organizacijam in drugim nevladnim organizacijam, ki krepijo in širijo svoje programe prostovoljnega krvodajalstva s krepitvijo nacionalnih in lokalnih kampanj.

V letu 2022 je slogan Svetovnega dneva krvodajalcev Darovanje krvi je dejanje solidarnosti. Pridružite se prizadevanju in rešujte življenja, s čimer želijo opozoriti na vlogo, ki jo ima prostovoljno krvodajalstvo pri reševanju življenj in krepitvi solidarnosti v skupnostih.

Vaše sodelovanje in podpora bosta pripomogla k večjemu vplivu Svetovnega dneva krvodajalcev 2022, s čimer se bo po vsem svetu povečalo priznanje, da je dajanje krvi solidarno dejanje, ki rešuje življenja in da so storitve, ki zagotavljajo varno kri in krvne pripravke, bistven element vsakega zdravstvenega sistema.

V Sloveniji uspešno izvajamo krvodajalske akcije že 69 let, vsak dan pa potrebujemo vsaj 350 krvodajalcev, da zadostimo dnevnim potrebam po krvi. Tudi zato se v Rdečem križu Slovenije, kot delu ogromne mednarodne družine, še enkrat več iskreno zahvaljujemo vsem krvodajalkam in krvodajalcem, prostovoljcem, organizatorjem in podpornikom krvodajalstva ter strokovnemu zdravstvenemu osebju, ki so bili in so del današnje transfuzijske dejavnosti in prispevajo k temu, da vir krvi nikoli ne presahne.

Foto: Rdeči križ Slovenije