DomovNoviceDanes obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomorov

Danes obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomorov

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mednarodna zveza za preprečevanje samomora in Svetovna zdravstvena organizacija sta leta 2002 razglasili 10. september za svetovni dan preprečevanja samomora. Obeležitev letos poteka pod geslom Ustvarjajmo upanje z dejanji, ki poudarja, da je v prizadevanjih za preprečevanja samomora pomembno prav vsako dejanje. Življenje je dragoceno, včasih tudi negotovo in težko, a če si vzamemo trenutek časa in svojo pozornost namenimo tistemu, ki jo potrebuje, mu s tem lahko bistveno spremenimo življenje.

Samomorilno vedenje prizadene milijone ljudi po celem svetu. Številni ne zmorejo videti druge rešitve za svojo stisko, še več je takšnih, ki so zaradi samomora izgubili bližnjega oziroma so v stiku z nekom, ki razmišlja o samomoru. Stopnja umrljivosti zaradi samomora Slovenijo uvršča med bolj ogrožene države, vendar je spodbudno dejstvo, da se je ta stopnja v zadnjih dveh desetletjih znižala za več kot 30 odstotkov.

Svetovni dan preprečevanja samomora je namenjen vsem, ki jih pestijo stiske in ne vedo, kako naprej, tistim, ki so prizadeti zaradi izgube bližnjega, ter vsem ostalim, ki s svojimi dejanji pomagajo preprečevati samomorilno vedenje. Slednje izpostavlja tudi letošnje geslo Ustvarjajmo upanje z dejanji. Namen gesla letošnjega svetovnega dneva preprečevanja samomora je izpostaviti, da obstajajo drugačne alternative, kot je samomor. S tem želijo povečati zaupanje in zavedanje vsakega izmed nas, da lahko naša dejanja, ne glede na to, kako majhna ali velika so, pri nekom, ki se spopada s stisko, obudijo upanje.

Vseh samomorov žal ne moremo preprečiti, veliko pa jih lahko. Pri tem ima lahko vsak od nas ključno vlogo. S svojimi dejanji pomagamo nekomu, ki se je znašel v najtežjih trenutkih. To lahko storimo kot pripadniki družbe, v vlogi otroka ali starša, kot prijatelji, kot kolegi ali sosedje. Vsi lahko podpiramo in pomagamo nekomu, ki se je znašel v samomorilni stiski, ali nekomu, ki je zaradi samomora izgubil bližnjega.

Za ozaveščanje o samomoru se v mednarodni skupnosti že nekaj let uporablja rumeno-oranžna pentlja. Je simbol zavedanja, da samomor predstavlja velik javnozdravstveni problem, je znak podpore preventivnim prizadevanjem na tem področju, predvsem pa je znak solidarnosti z vsemi, ki jih je samomor na tak način ali drugačen način prizadel.

Foto: NIJZ