DomovNoviceDanes odprtje nove avtobusne postaje na Kolodvorski cesti

Danes odprtje nove avtobusne postaje na Kolodvorski cesti

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Štirinajst avtobusnih peronov, elipsasta nadstrešnica, samočistilne javne sanitarije in funkcionalni pritlični objekt so samo nekatere od značilnosti, ki povzemajo eno izmed investicijskih pridobitev v Kopru – novo avtobusno postajo na Kolodvorski cesti. Mestna občina Koper jo bo danes ob 19.30 tudi uradno predala namenu. Upravljanje postaje je prevzelo podjetje Arriva, d. o. o.

S prenovo dotrajane in potnikom neprijazne avtobusne postaje je Mestna občina Koper začela lani poleti in naložbo sklenila še pred letošnjim poletjem. Zunanjo podobo avtobusne postaje je narekovala želja po enostavnosti in funkcionalnosti. Ker je pomemben infrastrukturni objekt in obenem vstopna točka v mesto, pa tudi stičišče lokalnih, primestnih, regionalnih in mednarodnih povezav, je pomembno, da je zasnovana po meri človeka.

Na novo avtobusno postajo elipsaste oblike, ki se razteza na 3.600 kvadratnih metrov površine, je umeščenih 14 peronov za avtobuse. Tisti, ki bodo na prihod avtobusa morali čakati, se bodo lahko zatekli v pritlični objekt in nanj počakali v čakalnici. Tam je občina uredila tudi lokal z gostinsko ponudbo, blagajne za nakup vozovnic in prostore za potrebe delovanja ter upravljanja objekta. Potnike, ki na prevoz raje čakajo na svežem zraku, bo elipsasta nadstrešnica varovala pred dežjem in žgočim soncem. Da bi uporabnike avtobusne postaje še bolj zavarovala pred vremenskimi vplivi, je občina zunanje klopi opremila s stekleno zaščito, ki jih bo varovala pred vetrom.

V okviru investicije je občina uredila še postajo za mestna kolesa in urbano opremo ter parkirišče s tremi mesti za kratkotrajno parkiranje avtobusov in deset postajališč za taksi vozila. V naslednjih dneh bo upravljavec usposobil digitalni zaslon s prikazovanjem voznega reda avtobusov, do takrat pa bodo informacije s prihodi in odhodi avtobusov na voljo v statični obliki na plakatih.

Vrednost del znaša približno 2,3 milijona evra, od tega bo Mestna občina Koper nekaj več kot en milijon pridobila iz naslova mehanizma Celostnih teritorialnih naložb.

Foto: Jakob Bužan