DomovNoviceV Kopru odprli prenovljeno avtobusno postajo

V Kopru odprli prenovljeno avtobusno postajo

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

S slavnostnim prerezom traku je Mestna občina Koper včeraj tudi uradno odprla novo avtobusno postajo na Kolodvorski cesti, ki se ponaša s 14 nadkritimi peroni za avtobuse, sodobnimi sanitarijami in funkcionalnim pritličnim objektom.

Avtobusna postaja je potniški center, kjer se vsakodnevno križajo poti dnevnih migrantov, izletnikov in mednarodnih popotnikov, zato je pomembno, da zagotavlja čim boljše storitve javnega prevoza. Stara avtobusna postaja je skozi leta izgubila svojo funkcionalnost in potnike odvračala od uporabe javnega potniškega prometa, zato je podobo nove avtobusne postaje narekovala predvsem želja po enostavnosti in uporabnosti.

»Nova avtobusna postaja ni le sodobna, funkcionalna in prijazna, je tudi temelj multimodalnega vozlišča prihodnosti, ki ga mora zasnovati vsako ambiciozno evropsko mesto. Na tem območju želimo zagnati srce potniškega prometa mesta, ki bo potnicam in potnikom ponudilo možnost kombiniranja različnih prevoznih sredstev. Avtobusa in vlaka, javnega potniškega prometa in mestnih koles, središče mesta pa približati tudi z brezplačnimi vožnjami z električnimi vozili, ki smo jih vpeljali v tem mandatu,« je odprtje prenovljene avtobusne postaje pozdravil župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki verjame, da bo nova pridobitev potnicam in potnikom olajšala ter polepšala njihova popotovanja.

»Danes zato ne odpiramo le novega objekta, ampak novo poglavje naše mobilnosti. Vstopamo v prihodnost, ki bo javnemu potniškemu prometu bolj prijazna, ki nas ne bo na vsakem koraku dušila z izpušnimi plini in ki nas bo na cilj pripeljala bolj udobno in hitreje,« je še dodal župan in izpostavil, da je občina novo avtobusno postajo začela graditi v težkih časih epidemije, prekinjenih dobavnih verig ter pomanjkanju delovne sile in gradbenih materialov.

Mestna občina Koper je koncesijsko pogodbo za izvajanje gospodarske javne službe izvajanja storitev upravljanja in vzdrževanja avtobusne postaje sklenila s podjetjem Arriva, d. o. o. Ob tej priložnosti je direktor Arrive Slovenija Bo Erik Stig Karlsson izrazil prepričanje, da bo nova avtobusna postaja dala velik zagon javnemu potniškemu prometu.

Nova avtobusna postaja s 14 peroni se razteza na 3.600 kvadratnih metrov površine, njeni uporabniki pa se bodo najbolj razveselili elipsaste nadstrešnice v velikosti 55 x 24 metrov, ki jih bo varovala pred dežjem in jim nudila senco pred žgočimi sončnimi žarki. Da bi uporabnike avtobusne postaje še bolj zavarovala pred vremenskimi vplivi, je zunanje klopi opremila s stekleno zaščito, ki jih bo varovala pred vetrom. V neposredni bližini postaje je tudi pritlični objekt s čakališčem, blagajnami za nakup vozovnic, toaletnimi prostori in gostinsko ponudbo. V okviru naložbe je občina uredila postajo za mestna kolesa in urbano opremo ter parkirišče s tremi mesti za kratkotrajno parkiranje avtobusov in deset postajališč za taksi vozila.

Vrednost del znaša približno 2,3 milijona evra, od tega bo Mestna občina Koper nekaj več kot en milijon pridobila iz naslova mehanizma Celostnih teritorialnih naložb.

Novo pridobitev so pozdravili Pihalni orkester Koper, voditelj Iztok Gustinčič in sopotnik Bruno (Tomaž Klepač) ter Gledališka skupina Dekani.

Foto: Jakob Bužan