DomovNaši krajiPri novi plezalni steni v Kopru bo ta konec tedna živahno

Pri novi plezalni steni v Kopru bo ta konec tedna živahno

Naši krajiNoviceObvestilaProsti časŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper bo v petek, 26. avgusta, ob 20. uri namenu predala zunanjo plezalno steno, ki z zdajšnjim plezalnim centrom združuje discipline balvanskega, hitrostnega in težavnostnega plezanja. Naslednji konec tedna bo že gostila 26. tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju, ki se po četrt stoletja iz Kranja seli v Koper, iz dvorane na prosto.

Nova plezalna stena za hitrostno in težavnostno plezanje predstavlja pomembno pridobitev tako za državo kot mesto, ki bo lahko gostilo večja mednarodna plezalna tekmovanja in postalo uradni pripravljalni center za slovensko reprezentanco ter s tem spodbujalo razvoj plezalne kulture in športnega turizma.

Zunanja plezalna stena v Kopru je primerljiva s tistimi v Innsbrucku ali Augsburgu. V dolžino meri 30 metrov in 18 metrov v višino. Pokrit plezalni center v Kopru zajema približno 700 kvadratnih metrov plezalnih površin, skupna zunanja plezalna površina pa obsega 900 kvadratnih metrov. Večji del nove plezalne stene je postavljen ob severovzhodno fasado obstoječega objekta in je namenjen težavnostnemu plezanju. Sestavljen je iz različnih plezalnih plošč, ki so razvrščene v več smeri in nameščene pod različnimi nakloni, navpične proge na nekoliko odmaknjenem visokem stolpu na levi strani stene pa so namenjene hitrostnemu plezanju. Plezalni površini sta na vrhu povezani z nadstrešnico, ki služi stabilizaciji objekta, hkrati pa je dobrodošla zaščita pred močnim soncem, dežjem in vetrom.

Naložbo, vredno približno 950.000 evrov, je občina začela izvajati decembra lani in zaključila julija letos. Za izvedbo investicije je 55 tisoč evrov nepovratnih sredstev prejela od Fundacije za šport.

Slovesno odprtje zunanje plezalne stene bo v petek, 26. avgusta, ob 20. uri pri Plezalnem centru Koper na Bonifiki. Novo infrastrukturno pridobitev bodo pozdravili vrhunski plezalci, akrobatka Dana Auguštin, Plesna šola Fiona in skupina Šank Rock.

Naslednji teden tekma za svetovni pokal v športnem plezanju

Po 25 letih štafeto organizacije tekme najvišjega kova letos prevzema Koper, ki bo med 2. in 3. septembrom postojanka svetovnega pokala v športnem plezanju. Prvi dan tekmovanja bodo zaznamovale kvalifikacije in polfinale v večernih urah, v jutranjih urah se bodo osnovnošolci preizkusili v plezanju v sklopu mini olimpijade, dogajanje bo v času tekmovanja popestril spremljevalni program na stojnicah in glasbeni program z DJ-jem. V soboto, 3. septembra, bo potekal dan odprtih vrat Plus climbing centra, v popoldanskih urah si bodo obiskovalci ogledali državno prvenstvo v hitrostnem plezanju za mlajše in srednje kategorije, zvečer sledi finale tekme in koncert 6 Pence Queen Tribute.

Obiskovalci tekme lahko pridejo do brezplačnih vstopnic. PRVA, ki je od leta 2018 generalni sponzor reprezentance v športnem plezanju, namreč v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije omogoča obiskovalcem brezplačno vstopnico za dogodek. Na spletni strani navrhu.prva.si z osebnimi podatki izpolnite spletni obrazec in brezplačna vstopnica za veličastni dogodek je vaša.

Če v promocijski akciji za brezplačne vstopnice ne bi želeli sodelovati, a si vseeno želite najboljše plezalce videti v živo, potem lahko vstopnico kupite na prodajnih mestih Eventima. Cena enotne vstopnice za celotno tekmovanje (petek in soboto) znaša 20 evrov. Cena vstopnice za člane Planinske zveze Slovenije in prebivalce Mestne občine Koper znaša 15 evrov.

Foto: Jaka Ivančič