DomovNoviceDanes praznujemo dan državnosti

Danes praznujemo dan državnosti

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenija danes praznuje dan državnosti in 26. obletnico osamosvojitve. Vrhunec prazničnih prireditev je bil že v soboto zvečer. Na Kongresnem trgu v Ljubljani je bila osrednja državna proslava z govorom predsednika republike Boruta Pahorja. Pred tem je bila slavnostna seja državnega zbora. Predsedniška palača bo danes odprta za obiskovalce.

Predsednik Pahor je v govoru na Kongresnem trgu ocenil, da je Slovenija absolutno sposobna urejati vse izzive v korist njenih nacionalnih interesov, skupnih evropskih ambicij in čezatlantskega zavezništva.

Po plebiscitarni odločitvi za samostojno Slovenijo so se v začetku leta 1991 začele priprave na uresničitev tega cilja. Osamosvojitvena dejanja so se nato hitro vrstila. Tedanja skupščina je že marca 1991 sprejela zakon, po katerem za slovenske državljane služenje vojaškega roka v JLA ni bilo več obvezno.
Skupščina je nato 25. junija 1991, dan pred iztekom šestmesečnega roka, postavljenega za uresničitev plebiscitarne odločitve, sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela tudi ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Slovenija zato 25. junij praznuje kot dan državnosti.
Foto: arhiv ekoper.si

Urad predsednika republike pa bo danes odprl vrata obiskovalcem

Zbrane na seji državnega zbora je nagovoril podpredsednik zbora in poslanec SD Matjaž Nemec, ki je opozoril, da enotnost naroda ne pomeni živeti brez razlik, temveč z razlikami, vendar ob zavedanju pomena skupnih vrednot.

Še pred sejo državnega zbora je Pahor v predsedniški palači priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

Urad predsednika republike pa bo danes odprl vrata obiskovalcem. Pred vhodom v predsedniško palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Obiskovalci si bodo lahko palačo pod strokovnim vodstvom ogledali v dveh terminih – ob 10. uri in ob 11.30. Sprejel in nagovoril jih bo predsednik Pahor.

Na današnji dan državnosti bo Pahor tudi položil venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo Pomnik 1991 na ljubljanskih Žalah. Z različnimi prireditvami bodo praznik počastili tudi v občinah.

OB DNEVU DRŽAVNOSTI: V Šmarjah krajevni praznik