DomovNoviceLADJA “PLUTON”: Posadka francoske mornarice obiskala koprsko občino

LADJA “PLUTON”: Posadka francoske mornarice obiskala koprsko občino

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je Mestna občina Koper gostila posadko ladje francoske nacionalne mornarice “Pluton”, specializirane za izvajanje protiminskega potapljanja. Gre za obisk, ki je del letnega programa vojaškega sodelovanja med oboroženimi silami Slovenije in Francije.

Sprejema so se udeležili polkovnik Christian Bachmann, obrambni ataše Francije, poveljnik ladje Pluton – kapitan korvete Benjamin Tutoy, namestnik poveljnika ladje Pluton Etienne Massie, namestnik poveljnika 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske – namestnik kapitan fregate Bogomir Tomažič in poročnik bojne ladje Miroslav Jug – častnik za povezavo. Na koprski občini jih je sprejel podžupan Peter Bolčič.  

Ladja Pluton je dolga 41,6 metra, široka pa 7,5 metra, njen ugrez meri 3,8 metra, težka je 505 ton. Na ladji je 26 članov posadke, ki je specializirana za protiminsko potapljanje. Foto: ekoper.si

Namen ladje je podpora potapljanju

V koprsko pristanišče je v nedeljo, 25. junija priplula francoska vojaška ladja “Pluton”. Ladja s 26-člansko posadko, med njimi so 4 častniki, 22 podčastnikov in en mornar, je specializirana za protiminsko potapljanje, v Kopru pa bo ostala do srede, 28. junija.

Gre za ladjo, katere namen je podpora potapljanju, tako da stalna posadka šteje okoli 15 ljudi, ostalo pa zapolnijo s potapljači, ki opravljajo tudi delo mornarjev na ladji. Sicer je ladja Pluton zasidrana v francoskem Toulonu in je Mediteranska enota protiminskih potapljačev.

Ladja Pluton je dolga 41,6 metra, široka pa 7,5 metra, njen ugrez meri 3,8 metra, težka je 505 ton. Na ladji je 26 članov posadke, ki je specializirana za protiminsko potapljanje. Namen obiska v Kopru je predvsem sodelovanje med francoskimi in slovenskimi protiminskimi potapljači, pri čemer gre predvsem za urjenje, izmenjavanje izkušenj, dobrih praks in preizkušanje opreme.

Poveljnik ladje Pluton pohvalil izgled in urejenost našega mesta

Podžupan Mestne občine Koper, Peter Bolčič je zbrane pozdravil v imenu koprske občine in jim zaželel dobrodošlico v mestu. Poveljnik ladje Pluton, kapitan korvete Benjamin Tutoy, je pohvalil urejenost in izgled Kopra ter poudaril, da “Francoze in Slovence druži podobna kultura.”

 

Svetovalka župana Mestne občine Koper Jana Tolja je nato članom posadke predstavila Mestno občino Koper, ambicije in vizijo za razvoj.

Sledila je sproščena debata o dobrem sodelovanju med francoskimi in slovenskimi potapljači, o rednih obiskih francoske mornarice, ki so v Sloveniji namreč postali že tradicionalni, o njihovem načinu dela in izmenjavi dobrih praks.

Ob koncu sprejema je podžupan Peter Bolčič francoski posadki izročil županovo vino in oljčno olje ter knjigo Anje Čop – Najlepša obala, v dar pa je prejel šampanjec.