DomovNoviceDOBRI OBETI ZA TURISTIČNO SEZONO: V koprski občini hotelske kapacitete bolje zasedene kot junija lani

DOBRI OBETI ZA TURISTIČNO SEZONO: V koprski občini hotelske kapacitete bolje zasedene kot junija lani

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Turistični delavci v istrskih občinah se že v juniju veselijo spodbudnih rezultatov. Tako so v Portorožu zabeležili za petino več nočitev kot enakem obdobju lani, boljši obisk beležijo tudi v Izoli in Kopru. Vsekakor gre za dober obet za vrhunec poletne sezone, ko se na slovenski obali obeta polna zasedenost hotelskih kapacitet.

V koprski občini so hotelske kapacitete bolje zasedene kot junija lani, in sicer okoli 75-odstotno. Med gosti prevladujejo Italijani, Slovenci, Madžari in Nemci, so navedli v Turistični organizaciji Koper.

V Kopru julija in avgusta pričakujejo do 90-odstotno zasedenost

Glede na trenutne rezervacije pričakujejo, da bodo hotelske kapacitete v mestni občini tudi julija in avgusta bolje zasedene v primerjavi z lanskim poletjem in bodo tako dosegle med 80- in 90-odstotno zasedenost, saj imajo nekateri hoteli za omenjena meseca svoje kapacitete že razprodane.

V koprski organizaciji ob tem izpostavljajo številne poletne prireditve za vse starosti in okuse ter okrepljeno ponudbo v okviru turističnega produkta Active Koper.

V koprski občini so hotelske kapacitete bolje zasedene kot junija lani, in sicer okoli 75-odstotno. Med gosti prevladujejo Italijani, Slovenci, Madžari in Nemci. Foto: Vojko Rotar

Občina Piran: Večino nočitev ustvarijo tujci

V hotelih piranske občine so v prvih 22 dneh junija zabeležili že 98.000 hotelskih nočitev oz. za 21 odstotkov več kot lani. Večino, 75 odstotkov nočitev, so ustvarili tujci. Minuli konec tedna so bile hotelske kapacitete 95-odstotno zasedene, V povprečju pa je bila zasedenost hotelov v juniju 75-odstotna, kar je bolje kot prejšnja leta, so za STA pojasnili v Turističnem združenju Portorož.

V prvih petih mesecih letošnjega leta so turisti sicer ustvarili 385.000 nočitev, kar je za 13 odstotkov več kot leta 2016. Tujci so pri tem ustvarili dve tretjini vseh nočitev. Tudi sicer so napovedi za julij in avgust zelo optimistične. Tako v Portorožu in Piranu pričakujejo, da bodo kot običajno namestitve polno zasedene.

V koprski organizaciji ob tem izpostavljajo številne poletne prireditve za vse starosti in okuse ter okrepljeno ponudbo v okviru turističnega produkta Active Koper. Foto: Vojko Rotar

Tudi v Izoli že zdaj skoraj vse zapolnjeno

V prvih 20 junijskih dneh so tudi v Izoli zabeležili porast hotelskih nočitev, in sicer za 14 odstotkov. Pri tem so v Turističnem združenju Izola zabeležili 13 odstotkov več nočitev tujih in 11 odstotkov več nočitev domačih gostov. V prvem šestmesečju zelo pozitivno izstopajo 16-odstotna rast slovenskih prihodov, 10-odstotna rast nemških prihodov, 15-odstotna rast italijanskih nočitev, za 40 odstotkov več poljskih prihodov in pa več kot podvojene nočitve iz držav Beneluksa.

Tudi napovedi za poletno sezono so zelo optimistične. Hotelirji imajo večinoma že zdaj skoraj zapolnjene oz. rezervirane vse kapacitete, enotni pa so si tudi, da je dinamika povpraševanja boljša kot lani, dodajajo v izolskem združenju.

Tudi sicer so v Izoli v maju zabeležili 10-odstotno rast nočitev v primerjavi s preteklim letom. Približno polovica gostov prihaja iz Slovenije, med tujimi gosti pa je največ Avstrijcev, ki jim sledijo Nemci in Italijani. Od začetka leta sicer v Izoli skupaj beležijo 13-odstotno rast nočitev glede na preteklo leto.