DomovNoviceDecember v slovenski Istri

December v slovenski Istri

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Praznično dogajanje v slovenski Istri bo pestro in raznoliko. Zagotovo bo vsak našel nekaj za svoj okus. Vabljeni, da praznične dni in vstop v novo leto pričakamo skupaj!

V Izoli bodo danes luči tradicionalno prižgali v parku Pietra Coppa, kjer bodo tudi letos razveseljevali raznoliki nastopi najmlajših občanov. V Portorožu in Piranu se bo niz dogodkov Vse sladkosti življenja začel 1. decembra, ko bodo tudi zasvetile praznične luči. Sledili bosta povorka Ledene kraljice v spremstvu svetlobnih hoduljarjev in artistov skozi Portorož ter predstava za otroke Ledena pravljica. 1. decembra bodo novoletne lučke razsvetlile tudi Ankaran, praznovanje pa se bo začelo z odprtjem drsališča in koncertom Jure Lesar Tria ter Mefa s skupino NOB. Na koprskem Titovem trgu bo božično-novoletna jelka zasijala 6. decembra, ljubitelje drsanja pa bo razveselilo tudi drsališče s spremljevalnim programom.

Miklavž se bo 6. decembra ustavil v Kopru.

Dogodki za otroke

December ponovno prinaša čarobni že 9. Primorski pravljični festival, ki se je začel konec novembra in bo trajal do 13. decembra, na različnih lokacijah v Izoli. Tudi tokrat ne bo manjkalo lutkovnih predstav za otroke, gledaliških predstav Kamišibaj, pripovedi pravljic in drugih pravljičnih aktivnosti. 5. decembra bo svoj pohod po slovenski Istri začel Miklavž, ki bo 5. decembra s predstavo in simboličnimi darilci razveselil otroke v Ankaranu, 6. decembra se bo ustavil v Kopru in Izoli, 7. decembra pa bo obiskal Portorož. V Gledališču Tartini 14. decembra prirejajo plesno pravljico Muca copatarica, 15. decembra v Avditoriju Portorož Coprnico Zofko in obisk dedka Mraza, 16. decembra pa bo v parku hotela Kempinski Palace Portorož predstava Miškolinček. 21. decembra bo dedek Mraz obiskal ankaranske otroke, ki jih bo obdaril po predstavi Čarovnik iz Oza. Božiček bo otroke obiskal 24. decembra v Kopru in v Kortah nad Izolo, 26. decembra pa v Portorožu. Na Tartinijevem trgu bodo med 27. in 30. decembrom potekale Novoletne predstave za otroke.

V sklopu Silvestrovanja za otroke pa bo dedek Mraz 30. decembra presenetil tudi otroke v Izoli na Lonki in pa v Taverni v Kopru, kjer se bodo najmlajši zabavali v družbi skupine Čuki. Otroško silvestrovanje z Damjano Golavšek bo 31. decembra na Trgu prekomorskih brigad v Portorožu.

Božično-novoletni sejem bo na koprskem Carpacciovem trgu med 21. decembrom in 1. januarjem.

Novoletni sejmi in tržnice

1.decembra bo zaživel božično-novoletni sejem v parku hotela Kempinski Palace Portorož z bogato ponudbo domačih proizvodov in izdelkov umetnostne obrti. V parku bodo ves mesec potekali koncerti, poulično gledališče in predstave za otroke. 1. decembra se bo začel tudi festival December v Ankaranu, v okviru katerega se bodo zvrstili koncerti, gledališke predstave in delavnice za otroke. Zaključil se bo 2. januarja s tradicionalnim skokom v morje v Valdoltri. V Piranu bo na Tartinijevem trgu med 3. in 10. decembrom potekala Tartinijeva Miklavževa tržnica. V Kopru na Carpacciovcem trgu pa od 6. do 8. decembra Miklavžev sejem.

Na pokritem prizorišču na Trgu prekomorskih brigad v Portorožu bo svoja vrata 15. decembra odprla gastronomska tržnica Feel & Taste s produkti domačih proizvajalcev, hkrati bodo na prizorišču potekale otroške predstave, ustvarjalne delavnice in koncerti. Od 20. decembra do 6. januarja pa bo na Tartinijevem trgu v Piranu Tartinijeva novoletna tržnica. Božično-novoletni sejem bo tudi na koprskem Carpacciovem trgu med 21. decembrom in 1. januarjem. Drobne pozornosti za najdražje bodo obiskovalci lahko med 22. decembrom in 2. januarjem kupili tudi na Božično-novoletni tržnici na Bernardinu. Na Tartinijevem trgu bo 22. decembra potekal Sejem starin, domače obrti in darov narave.

V Koper tudi decembra vabi Čudolandija, ki vas bo navdušila s čarobnimi lučkami in bogatim programom.

Od 24. decembra do konca leta bo na Lonki božično-novoletni sejem s ponudbo domačih izdelkov. Od 26. do 28. decembra pa bo Ljubljansko ulico preplavila Decembrska zmrzal. V Portorožu pa bo vrhunec prednovoletnega dogajanja 26. decembra v Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož zaokrožil 7. Festival penin. Predstavilo se bo okoli 30 peničarjev, v parku pa bodo nastopili tenoristi iz skupine Eroika Aromatika.

Kulturno-glasbeno praznovanje

V Avditoriju Portorož bo 1. decembra dobrodelna prireditev Z odprtim srcem v veseli december s Ksenijo Benedetti in glasbenimi gosti. Na isti dan bo tudi tradicionalni koncert En big band-a v protokolarno-prireditveni dvorani Sv. Frančiška Asiškega En veseli december. 3. decembra pa bodo v Kulturnem domu v Izoli člani Glasbenega izobraževanja Cirque izpeljali izjemen interaktiven glasbeni dogodek. 8. decembra bo sledila obalna premiera posebne predstave za otroke Martin Krpan.

Od 15. decembra do 6. januarja bo na Trgu prekomorskih brigad in promenadi v središču Portoroža zaživelo Ledeno kraljestvo z drsališčem in kepališčem tik ob morju. Za otroke pripravljajo rajanje s pravljičnimi junaki, predstave za otroke, odrasle pa bodo razveselile božične stojnice, kulinarične delavnice in koncerti na prostem. Med drugim bodo nastopili Neisha, Secret Disco, Lea Sirk in Natalija Verboten.

Od 16. decembra do 6. januarja bodo v piranskih cerkvah na ogled Jaslice. 21. decembra pa bo v Avditoriju Portorož tradicionalni Božično-novoletni koncert Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije. Istega dne bosta tudi tradicionalni koncert Pihalnega orkestra Sv. Anton v Sv. Antonu in Caprisov božični koncert z nastopom Jana Plestenjaka v Areni Bonifika. Tradicionalni božično-novoletni koncert proslavi ob dnevu enotnosti in samostojnosti 22. decembra večnamenski telovadnici Livade pripravlja KD Pihalni orkester Izola. Poseben gost večera bo Omar Naber. V Šmarjah bo 24. decembra prireditev Čarobnost božiča na trgu.

V Šmarjah bo 24. decembra prireditev Čarobnost božiča na trgu.

Veseli december na Lonki bo vsak dan med 25. decembrom in 1. januarjem postregel z zanimivim programom. Božični večer bodo obogatili pevci Kompanije Izolane in skupine Trio Turn, naslednji dan bo glasbena animacija za otroke v izvedbi Dua Pingo ter nastop mladinske rock skupine 8Energy in glasbene skupine Ne joči Pevec, v četrtek bo predstava Škratka Sladka gledališča KUKUC in nastop glasbene skupine Popoutlet. Petkov večer bo popestril Teater Cizamo s predstavo Božični pridnometer, za glasbo pa bo poskrbela skupina Pantaloons. Pravljični junaki, čarodej Roman Frelih, glasbena animacija v izvedbi Andreje Zupančič bodo del sobotnega dogajanja za otroke. V nadaljevanju nas bo zabavala rockabilly skupina Catpaw in ABBA tribute band.

V Sv. Antonu bodo 26. decembra znova uprizorili žive jaslice, v Marezigah bo ta dan že tradicionalno božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra Marezige, v Kopru pa koncert Pihalnega orkestra Koper. Dogajanje v mestu bodo decembrske četrtke popestrili tudi decembrski jazz večeri v Čevljarski ulici in še veliko drugega. V Ankaranu bo 29. decembra koncert Ob zaključku leta, na katerem bodo nastopili Žiga Rustja, Lean Kozlar Luigi, Nera, Taja Šviligoj in Gregor Ravnik, 30. decembra pa glasbena komedija Predstava za vsako priložnost Jureta Karasa, Gašperja Konca in Lada Bizovičarja.

Silvestrovanje

Novo leto bodo v Piranu na Tartinijevem trgu pričakali s skupino Manouche in Slavkom Ivančićem. V Izoli se bo dogajanje sklenilo z novoletno zabavo, v najdaljšo noč leta bodo zabave željne na Lonki odpeljali Stino in Ne me jugat.

Tradicionalno silvestrovanje S Koprom v novo leto bo letos v Taverni, za zabavo pa bo poskrbela skupina Kingston.

V Ankaranu pa bo tako kot vsako leto Silvestrovanje s sokrajani, plesni prehod v novo leto pa bodo pospremili Trio Turn in skupina Ne joči pevec. Pestro bo tudi na prvi dan novega leta. Na portoroški plaži bo potekal tradicionalni Novoletni skok v morje in veličasten ognjemet s koncertom Lee Sirk. V koprski Taverni pa bo koncert En big band-a z gosti.