DomovNoviceDefibrilator bo življenja reševal tudi v Bertokih in Vanganelu

Defibrilator bo življenja reševal tudi v Bertokih in Vanganelu

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko so pred časom defibrilatorje dobili v Rakitovcu, Prapročah, Škofijah, Elerjih in Žusterni, so nova defibrilatorja danes dobili še v krajevnih skupnostih Bertoki in Vanganel. Namestitve aparatov na stavbe se je udeležila tudi podžupanja koprske občine Mateja Hrvatin Kozlovič.

Mestna občina Koper je pred leti zadolžila Območno združenje Rdečega križa Koper za vzpostavitev mreže defibrilatorjev in mreže prvih posredovalcev. V letu 2022 so nove defibrilatorje najprej dobili v Rakitovcu, Prapročah, Škofijah in Elerjih, v začetku letošnjega leta pa tudi v naselju blizu mestnega jedra, in sicer v Žusterni.

Defibrilator je za tamkajšnje prebivalke in prebivalce, pa tudi turiste, dobrodošla pridobitev. Srčni infarkt je namreč med najpogostejšimi vzroki smrti in dolgotrajne prizadetosti, ob srčnem zastoju pa je edina rešitev defibrilacija v prvih nekaj minutah. Zato je izjemnega pomena, da so defibrilatorji v bližini in lahko dostopni. Kraj seveda potrebuje tudi ljudi, ki znajo napravo pravilno uporabljati. Rdeči križ zato usposablja prostovoljce za izvajanje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja.

V Bertokih je defibrilator svoje mesto našel na zgradbi italijanske šole, v Vanganelu, kjer so ga donirali člani Motorističnega kluba Kondor, pa v prostorih tamkajšnje krajevne skupnosti.

Foto: MOK