DomovNoviceDijaki Gimnazije Koper raziskovali odnos Koprčanov do turizma

Dijaki Gimnazije Koper raziskovali odnos Koprčanov do turizma

Naši krajiNoviceObvestilaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Dijaki drugega letnika Gimnazije Koper so pri predmetu Jezikovni ITS (interdisciplinarni sklop) opravili raziskavo o odnosu prebivalcev Kopra do turizma. Skupaj s profesoricami angleščine, nemščine in sociologije so raziskovali lokalni turizem.

Ker se v Kopru večina srečuje s turizmom, so dijaki koprske gimnazije želeli izvedeti, kakšen odnos imajo domačini do te panoge, kaj jih moti in kaj jim je všeč. Dijaki so v sodelovanju z Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper sestavili vprašalnik, kjer so večino vprašanj sestavili sami, na podlagi znanja, ki so ga pridobili pri predmetu.

Do zanimivih rezultatov so prišli s pomočjo terenskega anketiranja, v katerem so za mnenje povprašali 211 domačinov. Ugotovili so, da večino, sploh pa mlajšo generacijo do 24 let, najbolj moti gneča in pomanjkanje parkirnih mest, ki jih prinaša turizem. Povišana stopnja kriminala ter uničevanje kulturne in naravne dediščine očitno v Kopru nista taki težavi, saj sta ta odgovora pristala povsem na dnu lestvice motečih vidikov turizma. Izjema so starejši od 65 let, ki se sodeč po anketi počutijo manj varne in ki jih od vseh starostnih skupin najbolj moti hrup zaradi turizma.

Med pozitivnimi vplivi, ki jih prinaša turizem, je večina Koprčanov izpostavila večjo ponudbo kulturnih prireditev in storitev. Med zanimive ugotovitve velja izpostaviti, da je večina starejših od 65 let ponosnih, da živijo v mestu, ki je turistom všeč. S starostjo raste tudi zavedanje, da turizem omogoča ohranjanje kulturne dediščine.

Kot poudarjajo na Gimnaziji Koper, jim je bila tovrstna raziskava zanimiva izkušnja. »Zadovoljni smo, da smo dobili neko sliko o tem, kako domačini sprejemamo turizem. Kot kaže, razen nekaj slabe volje glede občasnih gneč in težav s parkiranjem, naše mesto živi s turizmom.«

Odgovori na vprašanje: »Kaj vas glede turizma v Kopru najbolj moti?«

Odgovori na vprašanje: »Kaj vam je glede turizma v Kopru najbolj všeč?«

Foto: Gimnazija Koper